Klasični kolač od sira s mousseom od limuna

Klasici se svi uvijek rado vraćamo, a ovaj klasični kolač od sira Tonka Radić je obogatila mousseom od limuna.

Sastojci
(za kalup od 24 cm)
Tijesto
  • 200 g brašna + malo brašna za prosipanje
  • 60 g šećera
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 110 g maslaca + maslac za mazanje kalupa
  • 1 jaje
Krema
  • 4 jaja
  • 220 g šećera
  • 500 g sira
  • 60 g gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kiselo vrhnja
  • naribana korica limuna i 2 žlice soka od limuna
Mousse od limuna
  • 100 ml soka od limuna
  • 20 g limunove korice
  • 80 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 žumanjka
  • malo soli
  • 2 listića želatine
  • 120 g mascarponea
  • 70 ml slatkog vrhnja
  • meringue od 40 g bjelanjaka
Meringue
  • 25 ml vode
  • 75 g šećera
  • 40 g bjelanjaka
Priprema
Tijesto

Izmiješajte u posudi brašno, šećer, vanilin šećer i maslac. Dodajte jaje i sve izmiješajte. Neka tijesto odmori 1 h u hladnjaku. Namažite kalup maslacem i pripremite masni papir.

Tijesto razvaljajte i prenesite u kalup te povucite malo oko rubova kalupa. Izbockajte tijesto vilicom.

Pecite u pećnici na 180° cca 15 minuta.

Krema

Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Pomiješajte žumanjke, šećer, svježi sir, gustin, vanilin šećer, vrhnje, limunovu koricu i sok.

Snijeg bjelanjaka umiješajte u 2 navrata špatulom u smjesu sa sirom.

Smjesu stavite na pripremljeno tijesto i pecite ccc 40 minuta na 180°.

Kad se kolač ohladi izvadite iz kalupa.

Ako ne želite raditi mousse, pospite ga šećerom u prahu i uživajte.

Mousse od limuna

U zdjelu na pari stavite sok od limuna, koricu, šećer, vaniln šećer, sol i žumanjke. Miksajte mousse pjenjačom na pari sve dok ne dobijete potrebnu gustoću i pjenu. Dodajte namočenu želatinu i stavite hladiti na sobnu temperaturu.

Mascarpone izradite mikserom, lagano dodajte mousse od limuna te tučeno slatko vrhnje i na kraju meringue.

Meringue

Šećer i vodu stavite u zdjelu da zakuha i pretvori se u šećerni sirup. Vrući sirup ulijte u bjelanjke i miksajte sve dok se meringa ne ohladi.

Fotografija: Tonka Radić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.