Jogurt torta od limuna i borovnica

Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes autorica je najčitanijeg recepta prošlog mjeseca pa i ovaj mjesec počinjemo upravo njezinim receptom – onim za jogurt tortu od limuna i borovnica.

Sastojci
Podloga
  • 200 g mljevenog keksa (petit, plazma, i sl.)
  • 120 g otopljenog maslaca ili margarina
  • 1 žlica mlijeka
Jogurt krema od limuna
  • 350 g grčkog jogurta
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu
  • sok i izribana korica jednog limuna
  • 1 žličica arome vanilije
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 vrećica želatine (10 g)
I još
  • 200 g borovnica
Dekoracija
  • kriške limuna
  • borovnice
  • listići mente
Priprema
Podloga

Maslac otopite u lončiću i ostavite sa strane da se malo prohladi. Keks sameljite u multipraktiku. Dodajte otopljeni maslac i žlicom dobro izmiješajte. Na kraju dodajte i žlicu mlijeka i sjedinite.

Obruč promjera 22 cm stavite na odgovarajući pladanj i rasporedite smjesu za podlogu. Dobro utapkajte prstima ili čašom. Pripremljenu podlogu stavite u hladnjak dok pripremate kremu.

Jogurt krema od limuna

Stavite u plastičnu posudu grčki jogurt, kiselo vrhnje i šećer u prahu pa pjenjačom izmiješajte. Limun dobro operite i izribajte koricu, a potom iscijedite sok i dodajte u posudu s jogurtom. Na kraju dodajte aromu vanilije i sve izmiješajte pjenjačom.

U posebnoj posudi mikserom umutite slatko vrhnje, ali tako da ostane mekše. Nemojte ga premutiti! Dodajte ga prethodnoj smjesi i sve žlicom sjedinite lagano miješajući.

Želatinu pripremite prema uputama s vrećice. Dakle, prelijte je s 4 žlice hladne vode, ostavite nekoliko minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri. Ne smije proključati jer onda gubi moć želiranja!

Preostaje još samo da dodate otopljenu želatinu u kremu i to na sljedeći način: prvo u posudicu sa želatinom dodajte 2-3 žlice kreme i odmah pjenjačom energično miješajte pa sjedinite s ostatkom kreme i sve dobro izmiješajte. Na ovaj način ćete izbjeći rizik da vam se u kremi stvore grudice od želatine ako biste je dodali izravno u posudu s kremom.

Slaganje torte

Izvadite podlogu iz hladnjaka i ulijte polovinu kreme. Potom posložite oprane borovnice. Preko borovnica ulijte i ostatak kreme, lijepo poravnajte i stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi i stegne, najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.

Sutradan pažljivo skinite obruč i dekorirajte tortu kriškama limuna, borovnicama i listićima mente ili već po želji.

Napomena

Dodatak mlijeka prilikom izrade podloge osigurava kompaktniju strukturu podloge, zahvaljujući čemu se neće mrviti prilikom rezanja.

Fotografija: Mystic Cakes

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.