• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Jesenski pekmez

Jesenski pekmez

Slatkopedija 17 ruj 2018 Recept dana Leave a comment

Naša draga suradnica Alica Bjeli Duduković poslala nam je recept za jesenski pekmez koji je opisala ovim riječima: „Ovo je aromatični jesenski pekmez predivne boje koja je meni prava jesenska.“

Sastojci
  • 1 kg oguljene i očišćene bundeve (najbolje provansa, a može i butternut)*
  • 1 kg oguljenih i očišćenih krušaka
  • 1 kg oguljenih i očišćenih jabuka
  • 1 limun
  • 1 vrhom puna žlica cimeta
  • 30 ml ekstrakta zvjezdastog anisa**
  • 1 vrhom puna žličica mljevenog kardamoma
  • 600 g šećera
Priprema

Očistiti bundevu, narezati je na komade i posuti s 200 g šećera te staviti u lonac u kojem će se kuhati.

Isto napraviti s kruškama.

Jabuke posuti limunovim sokom pa pošećeriti.

Sve voće staviti da se kuha.

Kad je smjesa zakuhala, dodati cimet, kardamom i ekstrakt zvjezdastog anisa. Pustiti da kuha oko 20 minuta, povremeno miješajući.

Kad voće omekša, prebaciti ga u blender i samljeti te kuhati takvu smjesu još petnaestak minuta (do željene gustoće).

Staklenke oprati, zagrijati na 100°C te ih puniti vrućim pekmezom. Kada ih zatvorite, okrenuti ih na poklopac te nakon 5 minuta vratiti u okomiti položaj. Ohladiti i čuvati na sobnoj temperaturi.

Pekmez možete koristiti u palačinkama, roladama ili ga jesti žlicom. Meni je tako najdraži.

Napomena

*Bundeva provansa nije jako slatka, može ići i u slana i slatka jela pa kad radite s njom koristite ovu količinu šećera, no ako radite s butternut bundevom, koja je slađa, možete smanjiti šećer na 450 g.

**ekstrakt zvjezdastog anisa radim prema receptu koji sam pronašla na internetu: 1 punu žlicu komadića zvjezdastog anisa preliti s 3dl 70-postotnog alkohola i ostaviti na tamnom mjestu da stoji 40 dana. Procijediti i koristiti u kolačima.

Fotografija: Alica Bjeli Duduković

[print_link]

alica bjeli duduković anis bundeva cimet jabuka jesenski recepti kardamom kruška pekmez recept dana slatki recept 2018-09-17
Tags alica bjeli duduković anis bundeva cimet jabuka jesenski recepti kardamom kruška pekmez recept dana slatki recept

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Eritrol – zdrava zamjena za šećer

Sljedeći članak :

Humanitarni karakter ovogodišnjeg Štrudlafesta – prodajom štrudli skupljali sredstva za djecu oboljelu od malignih bolesti

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!