Eritrol – zdrava zamjena za šećer

Svi oni koji imaju problema s glukozom i inzulinom u krvi , paze na liniju ili jednostavno zdravo jedu, šećer u prehrani mogu zamijeniti eritrolom, šećernim alkoholom s nula kalorija.

Eritrol je prirodni šećerni alkohol koji se koristi kao zamjena za šećer, odnosno kao sredstvo za zaslađivanje. Prvi ga je put otkrio škotski kemičar, John Stenhouse, 1848. godine.

Slatkoća mu je 60-80 posto veća nego običnom šećeru, a okus je rashlađujući i sladak. Dobro se kombinira s drugim zaslađivačima, a termostabilan je do temperature od 160°C.

U malim ga je količina moguće pronaći u gljivama, kruški, lubenici, grožđu te u namirnicama koje nastaju fermentacijom, vinu, sojinom umaku i siru. Za razliku od većine šećernih alkohola koji sadrže kalorije, eritrol ne sadrži kalorije, odnosno kalorijska vrijednost mu je nula. Pogodan je za konzumaciju kod osoba oboljelih od dijabetesa budući da ne povećava razinu glukoze niti inzulina.

Fotografije: Pexels, Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.