• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Jedva čekamo isprobati ovo savršenstvo: mak kocke s limunom

Jedva čekamo isprobati ovo savršenstvo: mak kocke s limunom

Slatkopedija 15 svi 2023 Recepti Komentari isključeni za Jedva čekamo isprobati ovo savršenstvo: mak kocke s limunom

Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes donosi nam recept za mak kocke s limunom – isprobajte ga i vi.

Sastojci
Biskvit
  • 5 jaja
  • prstohvat soi
  • 150 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • sok jednog limuna
  • 200 g mljevenog maka
Krema
  • 500 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 150 g maslaca
  • naribana korica limuna
I još
  • 1 vrećica šlag krema (ili pjene)
  • 100-150 ml hladnog mlijeka
Priprema
Biskvit

Odvojite bjelanjka od žumanjaka. U posudu s bjelancima dodajte prstohvat soli pa mikserom umutite čvrst snijeg postepeno dodavajući polovinu šećera. Miksajte dok se sav šećer ne otopi pa ostavite sa strane.

U drugoj posudi pjenasto izmiksajte maslac s preostalim šećerom i vanilin šećerom pa dodajte jedan po jedan žumanjak. Limun dobro operite, izribajte koricu i ostavite sa strane za kremu, a sok iscijedite i dodajte u maslac sa žumancima. Još jednom izmiješajte.

Sada naizmjenično dodajte mljeveni mak i snijeg od bjelanjaka u nekoliko navrata, pažljivo miješajući pjenjačom i pazeći da snijeg ne splasne. Izmiješajte u jednoličnu smjesu bez grudica od maka.

Uzmite lim za pečenje dimenzija 30 × 20 cm, obložite ga papirom za pečenje i izlijte smjesu. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha iz sredine biskvita, gotovo je.

Krema

U malo mlijeka razmutite puding, a ostatak sa šećerom stavite na vatru da provrije. Skinite s vatre, ukuhajte puding ulijevajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući pjenjačom, pa kuhajte dok se ne zgusne. Skinite s vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se prohladi.

Mlaki puding izradite mikserom pa umiješajte komad po komad maslaca sobne temperature. Sjedinite mikserom u glatku kremu. Na kraju dodajte naribanu koricu limuna i još jednom izmiješajte.

Napomena: Količinu naribane korice limuna odredite sami po ukusu. Ako želite jaču citrusnu aromu, možete staviti koricu cijelog limuna ili samo pola za blažu aromu.

Slaganje

Na biskvit nanesite kremu i poravnajte.

Odozgo premažite kolač umućenom šlag kremom s mlijekom, prema uputstvu s vrećice. Umjesto šlag kreme može obična šlag pjena ili umućeno slatko vrhnje, po želji.

Kolač dobro ohladite u hladnjaku pa režite na kocke. Možete odozgo posuti malo maka u zrnu za dekoraciju, ali je skroz neobavezno.

Fotografije: Mystic cakes

2023-05-15

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Izazvala reakcije: blogerica tvrdi da maslac ne treba držati u hladnjaku

Sljedeći članak :

Dodijeljenje medalje slastičarima i pekarima: završeno još jedno izdanje WorldSkills

Povezani članci

Posebne kremšnite obilježile su našu šestu godinu postojanja

Posebne kremšnite obilježile su našu šestu godinu postojanja

Slatkopedija 02 lip 2023
Nesvakidašnji kolač s jagodama koji morate isprobati: recept donosi Natalija Milodanović

Nesvakidašnji kolač s jagodama koji morate isprobati: recept donosi Natalija Milodanović

Slatkopedija 31 svi 2023
Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatkopedija 29 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!