• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Magazin» Vaše priče»Izazvala reakcije: blogerica tvrdi da maslac ne treba držati u hladnjaku

Izazvala reakcije: blogerica tvrdi da maslac ne treba držati u hladnjaku

Mirjana Bošković Smrekar 14 svi 2023 Vaše priče Komentari isključeni za Izazvala reakcije: blogerica tvrdi da maslac ne treba držati u hladnjaku

Iako prehrambene smjernice tvrde da maslac treba držati u hladnjaku, blogerica Joelle Mertzel tvrdi kako to nije potrebno te da će maslac na sobnoj temperaturi izdržat i nekoliko tjedana što je potkrijepila laboratorijskim testovima.

Jeste li ikad razmišljali o tomu gdje i kako treba skladištiti maslac? Možda ovo pitanje zvuči suludo, no već se desetljećima vodi rasprava koje je pravo mjesto za pohranu ove namirnice, a blogerica Joelle Mertzel ponovno je uzburkala vatre u ovoj raspravi ustvrdivši kako ga ne treba držati u hladnjaku te da za svoju tvrdnju ima dokaze.

Mertzel je naime svojim pratiteljima postavila ovo pitanje te dobila sasvim podijeljena mišljenja, u omjeru otprilike 50:50. Nakon toga, naručila je laboratorijske testove koji su dokazali da se maslac koji je ostavila na sobnoj temperaturi nije pokvario.

Iako neke smjernice za čuvanje hrane kažu kako maslac može ostati na sobnoj temperaturi najviše tri dana bez da izgubi na kvaliteti, Mertzel tvrdi da ga je ona prije testiranja držala na sobnoj temperaturi čak tri tjedna i da se nije pokvario te da joj je, čuvan na ovaj način, čak bio zgodniji za korištenje.

Iako neke smjernice tvrde da maslac na sobnoj temperaturi može stajati do tri dana, Mertzel tvrdi da je držala čak tri tjedna.

Kako prenosi thedailymeal.com, iako i većina proizvođača maslaca i Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država preporučuju čuvanje maslaca u hladnjaku, John Bruhn, stručnjak za mliječne proizvode s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu, tvrdi kako to možda i nije potrebno budući da maslac sadrži visok udio masnoća, a nizak udio vlage što predstavlja nepovoljan okoliš za razvoj bakterija.

Napominje i kako većina maslaca sadrži i dodanu sol koja spriječava rast bakterija kvarenja.

Prema ovomu ispada da je u redu držati slani maslac izvan hladnjaka dokle god je udaljen od izvora topline, svjetla i zraka, no ukoliko ga se neće upotrijebiti kroz nekoliko dana ili tjedana bolje ga je čuvati u hladnjaku jer tako bolje zadržava svježinu.

No maslac koji nema dodanu sol treba skladištiti u hladnjaku jer je on sklon kvarenju. Ukoliko ipak želite da se maslac lako razmazuje po vašem kruhu možete ostaviti malu količinu van hladnjaka, u hermetički zatvorenoj posudi, podalje od izvora svjetlosti i topline, do najviše tri dana.

Ukoliko ste kupili previše maslaca koji ne planirate tako skoro upotrijebiti, možete ga uskladištiti u zamrzivaču na nekoliko mjeseci.

Izvor: slobodnadalmacija.hr, thedailymeal.com

Fotografija: Canva

2023-05-14

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Imamo novu tortu sezone: pripremite je već danas

Sljedeći članak :

Jedva čekamo isprobati ovo savršenstvo: mak kocke s limunom

Povezani članci

Dok cijene luduju: poseban oglas na Facebooku rasprodao trešnje

Dok cijene luduju: poseban oglas na Facebooku rasprodao trešnje

Mirjana Bošković Smrekar 01 lip 2023
Hrvatski proizvod očarao Britanku: „Nikad nisam jela nešto tako dobro“

Hrvatski proizvod očarao Britanku: „Nikad nisam jela nešto tako dobro“

Mirjana Bošković Smrekar 30 svi 2023
Najskuplji komad torte: zbog romantične priče povijesnog značaja izdvojili visoku svotu novca

Najskuplji komad torte: zbog romantične priče povijesnog značaja izdvojili visoku svotu novca

Mirjana Bošković Smrekar 18 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!