• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Istrijanska pinca

Istrijanska pinca

Slatkopedija 10 tra 2019 Recept dana Leave a comment

U nedjelju ćete imati priliku vidjeti kako se rade istrijanske pince, a mi vam danas donosimo recept koji je s nama podijelila Kristina Radetić Bertetić i to u izvornom obliku, ali i preveden na strandardni jezik.

Špiježa
  • 1 kilo muoki
  • 4 deka feci
  • 2 jaja
  • 4 deca mljakega mlijeka
  • 1 dec masti /rastopljene/
  • 20 deki cukera
  • 8 deki maslaca /rastopljenega/
  • 1 vanilin cuker
  • šćapac soli
  • rakiji i ruma po želje
  • suhega gruojza po želje
  • naribana kora od limuona i naranči /za aromo/
Kako prontat štabelo pinco?

Va posudo ili na dasko stavit muoko, va srijed storit jeno škuljo va kojsto se stavi zmrvljeno feco, cukera i 1 dec mljakega mlijeka, zmiješat i puštit da se feca nadigne.

Va druge posode ili direto na daske trijeba zmiješat to drugo špiježo, pak sve skupa zmiješat z muokon. Tijesto ne smije bit preveć trdo umiješeno.

Puštit na teplen meste da se tijesto skisa, otprilike jeno uro.

Nakon uri vremena, tijesto trijeba premijestit i storit od njega jeno baloto. Po vrhe prerezat na fuormo križa, namazat žutanjkon od jaja i jopet puštit da se diže puol uri.

Peć jeno uro va pećnice na 180’C ili na ugnjišće – vrijeme pečenja ovisi o ugnju/vatri/.

Pečeno premazat z maslacon i posipat z cukeron.

Sastojci
  • 1 kg brašna
  • 40 g kvasca
  • 2 jaja
  • 4 dcl mlakog mlijeka
  • 1 dcl rastopljene masti
  • 200 g šećera
  • 80 g rastopljenog maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • rakije i ruma po želji
  • suhog grožđa po želji
  • naribana kora limuna i naranče za aromu
Priprema

U posudu ili na dasku staviti brašno, na sredini napraviti rupu u koju ćete staviti smrvljeni kvasac, šećer i decilitar mlakog mlijeka. Pomiješati i pustiti da se tijesto digne.

U drugoj posudi ili na dasci potrebno je pomiješati ostatak namirnica pa onda sve zajedno zamijesiti s brašnom. Tijesto ne smije biti previše tvrdo! Pustite na toplom mjestu da odstoji otprilike sat vremena.

Nakon toga, tijesto treba premijesiti te oblikovati kuglu. Na vrhu prerezati u formu križa, namazati žumanjkom te ponovno pustiti da odstoji pola sata.

Pinca se peće sat vremena u pećnici na 180°C ili na ognjištu u črepnji  (pod pekom). Vrijeme pečenja u tom slučaju ovisi o jačini vatre.

Pečenu pincu premažite maslacem i posipajte šećerom.

Fotografija: Turistička zajednica Općine Žminj

istra naše slastice pinca recept dana slatka baština slatki recept žminj 2019-04-10
Tags istra naše slastice pinca recept dana slatka baština slatki recept žminj

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Britanski investicijski fond otkupio lanac pekara Mlinar

Sljedeći članak :

San ili java: Mars Wrigley Confectionery nudi plaćeni posao osobama koje će jesti čokolade i slatkiše

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!