Ispunite dom mirisom upravo pečenog vijenca s ukusnim punjenjem

Da vijenac ne mora nužno biti vezan samo za božićno vrijeme dokazuje i ovaj recept za vijenac s Nutellom koji nam je poslala Marija Herjavić Jerkić.

Sastojci
Tijesto
  • 600 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 10 g suhog kvasca
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 300 ml mlijeka
  • 80 g maslaca
Nadjev
  • Nutella
  • mljeveni orasi
Premaz
  • 1 žumanjak
  • malo mlijeka
  • šećerne kuglice
I još
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema

Promiješati sve suhe sastojke pa dodati tekuće. Miješati (spiralnim nastavkom miksera) dok se dobro ne poveže i ne krene odvajati od posude.

Prekriti krpom i pustiti da se udvostruči. Premiješati pa još jednom dignuti.

Razvaljati u deblji krug veličine pećnice, u sredini prerezati na 8 dijelova, ali rub ostaviti neprerezan, napraviti male udubine i u njih staviti nadjev. Presavinuti trokutima iz sredine, premazati umućenim žumanjkom s mlijekom, posipati šećernim kuglicama i pustiti da se digne dok se grije pećnica.

Peći na 170°C oko 40 minuta (nakon 15 minuta prekriti aluminijskom folijom da ne izgori odozgo).

Pečeno i lagano ohlađeno posipati šećerom u prahu.

Napomena

Svi sastojci za tijesto moraju biti topli, maslac otopljen, ali ne vruć. Sve raditi na toplome, bez propuha.

U žurbi i nedostatku vremena, proces dizanja ubrzati tako da se zdjela s tijestom pokriveno krpom stavi u pećnicu na 50°C.

Fotografije: Marija Herjavić Jerkić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.