Matejka Buča: “Nije bitno je li torta savršeno ravna ako je ona napravljena sa srcem”

Matejka Buča s bloga Like Chocolate otkrila nam je kako je odabrala ime za blog, od kuda crpi inspiraciju za recepte koje objavljuje te koja je njezina omiljena namirnica.

Matejka je blog pokrenula prije četiri i pol godine kako bi se opustila nakon napornih i stresnih trenutaka u danu, uživajući pisati o onome što voli. Za njenu ljubav prema kulinarstvu zaslužne su njene mama i baka, a činjenica da njena mama često isprobava njene recepte čini ju izrazito ponosnom. Smatra da je pri izradi slastica važno biti opušten i uživati u izradi te da je za dobru slasticu presudno da se radi s ljubavlju.

Kada se i kako stvorila ideja za pokretanje bloga? Je li to bila nagla odluka ili ste duže vremena razmišljali o tome?

Like Chocolate se rodio prije četiri i pol godine, nakon dosta kratkog razmišljanja i nikakve pripreme. Već neko vrijeme sam intenzivno kuhala i pekla kolače i shvatila sam da me to baš jako veseli i opušta, a kako mi je na poslu bio dosta naporan i stresan period, trebao mi je ispušni ventil. Pratila sam nekoliko domaćih blogova i jednostavno odlučila pokušati – ne razmišljajući o tome što će to za mene ubuduće značiti. Jednostavno, trebao mi je hobi, a ionako sam već puno slobodnog vremena provodila u kuhinji pa mi se nastavak toga čini logičnim korakom.

Torta od kokosa i jagoda
Od kuda ideja za ime bloga? Jeste li ime sami odabrali ili ste imali pomoćnike u odluci?

Blog se u početku zvao Life Tastes Like Chocolate i bio je na hrvatskom i engleskom jeziku – zato i strano ime. Dosta sam teško došla do njega i danas kad razmišljam mislim da bih mogla smisliti bar pet boljih imena (smijeh). Željela sam nešto slatko i pozitivno, što će odmah ljudima dati do znanja da kod mene ima finih kolača. No s vremenom sam shvatila da je ime predugo i da ga ljudi teško izgovaraju pa sam ga skratila, a blog je zbog nedostatka vremena postao jednojezičan.

Koliko Vam vremena pored poslovnih obaveza  i obiteljskog života ostaje za bloganje?

Blog je jako važan dio mog života i zato sam si presložila prioritete na način da i za njega imam vremena. Često me pitaju kako sve stignem, a ja pojašnjavam da stignem jer to volim. Mislim da je svakome važno imati vrijeme za sebe i ono što ga veseli i zato se trudim stvoriti vrijeme za bloganje. Najčešće je to dva do tri sata tjedno.

Torta od višanja i bijele čokolade
Kako smišljate recepte i po kojim kriterijima ih objavljujete?

Najčešće inspiraciju pronađem na društvenim mrežama ili blogovima koje pratim, no nikad ne kopiram recepte već ih uvijek pokušavam sama kreirati, bez virkanja. Sad već znam dovoljno da mogu procijeniti količine i kombinacije sastojaka i uvijek volim receptu dati neki osobni štih pa baš uživam u kreiranju novih ideja. Mislim da je bit kuhanja upravo u tome – u igranju idejama i sastojcima, uvijek u stvaranju nečeg novog i prilagođavanju onome što vi volite. Objavljujem samo recepte za koje sam sigurna da su kvalitetni, recepte koji su pripremljeni s dostupnim namirnicama – i uostalom, koje sam imala vremena dobro poslikati (smijeh)

Imate li omiljenu namirnicu? „Ono nešto“ bez čega ne možete zamisliti idealnu slasticu?

Apsolutno! Vanilija mi je obavezni dodatak u gotovo svim slasticama, bilo da je u obliku ekstrakta kojeg sama radim ili u obliku sjemenki iz mahune. Obožavam aromu vanilije i kako divno ističe ostale arome u slasticama.

Cheesecake s jagodama
U jednom Vašem intervju pročitala sam da su za Vaše zanimanje za kuhanje najvećim dijelom zaslužne mama i baka. Koristite li i dalje u svom kuhanju njihove recepte ilii savjete?

Da, mama je na liniji često kad radim tradicionalnije recepte – iako, priznajem da još uvijek računam na nju kad se radi o nekim jelima. Npr. nitko ne sprema sarmu kao moja mama pa je još uvijek praksa da ona napravi pun lonac, a mi samo dođemo sa svojim zdjelicama (smijeh). Ono što mi je posebno drago i čini me ponosnom, je da mama često isprobava moje recepte i ima nekoliko omiljenih koje ponavlja – npr. recept za kuglof od ananasa i moje buhtle spremala je puno više puta nego ja.

Tko Vam je dao najvažniji savjet za izradu slastica i kako on glasi?

Ne znam od koga sam to naučila, no malo soli u kolačima čini čuda, pogotovo u čokoladnima. Sol divno ističe i uravnotežuje okuse, a ponekad je bitna i za sam kemijeski proces koji se događa za vrijeme pečenja.

Entremets torta s pistacijama i bijelom cokoladom
Kako su izgledali Vaši prvi slastičarski pokušaji – jeste li krenuli bez problema ili je bilo promašenih recepata, propalih torti, neukusnih kolača?

Oho, pa toga ima i dan danas (smijeh). U početku sam pratila tuđe recepte i na njima trenirala. Također, bila sam uvijek poznata po tome da su mi kolači fini, ali ružni – no s vremenom i s praksom, i to se promijenilo. Samo treba biti uporan i uživati u procesu učenja.

Radite kao voditeljica digitalnog marketinga u jednoj hrvatskoj prehrambenoj tvrtci. Koliko Vam iskustvo u tom području pomaže pri vođenju vlastitog bloga i održavanju društvenih mreža?

Imam sad već sedam godina iskustva u digitalnom marketingu i naravno da je to prednost ako razvijate i neki svoj online poduhvat. No, u ovome što radim na blogu puno se više vodim srcem nego poslovnom logikom i na rezultate svojih aktivnosti gledam puno drugačije nego u poslu. Mogu reći i da je obratno – iskustvo s blogom mi je višestruko pomoglo u poslu koji radim.

Osim Facebooka i Instagrama, koji su danas nužni kanali komunikacije s čitateljima, Vi imate i Youtube kanal. Kako ste došli na tu ideju, koliko dugo kanal postoji i kakve su reakcije Vaše publike na to?

Da, video produkcija je nešto što me jako veseli. Počela sam prije oko tri godine kad sam istraživala tehniku stop motion animacije i radila recepte u tom stilu. Kako to ipak zahtijeva jako puno vremena, kad sam počela raditi nakon porodiljnog, morala sam od toga odustati, no nastavila sam snimati klasične video recepte koji izazivaju odlične reakcije kod kojih čitatelja. Bloganje mi je stvarno otvorilo skroz novi svijet fotografije i video produkcije u kojima ima toliko mogućnosti i u kojima sam potpuni amater, no kao i sve, i to radim jer mi je strašno zanimljivo i jer se ispunjava.

XL Nutella princes krafne
Ime bloga sugerira da ste ljubiteljica slastica, odnosno prvenstveno čokolade. No, na blogu imate i slane recepte, ali  i savjete i rubriku zdravije. Koliki je interes publike za te posljednje dvije rubrike?

Uvijek se iznenadim kad gledam statistike i shvatim da je najčitaniji recept u povijesti bloga – slano jelo (tortilje). Ljudi više vole gledati kolače, no slana jela kuhaju svaki dan i tu im je potrebno možda i više inspiracije i ideja, pa su takvi recepti kod mojih čitatelja itekako dobrodošli. Povremeno koketiram i sa zdravijom prehranom i feedback je uvijek pozitivan.

Pomaže li vam Vaša kćerkica u izradi slastica? Postoji li neka smiješna anegdota vezana uz zajedničku izradu slastica?

Neva jako voli biti sa mnom u kuhinji i pomagati mi i baš sam sretna zbog toga. Najčešće zajedno radimo keksiće jer obožava izrezivati razne oblike i valjati tijesto sa svojim malim valjkom. Jedino što sam nakon takvog zajedničkog kuhanja osuđena na malo duže čišćenje kuhinje (smijeh).

Medeni keksi od pira
Imate li neki savjet za naše čitatelje, kako napraviti izvrsnu slasticu?

Samo se opustite i uživajte! Nije bitno je li torta savršeno ravna, ako je ona napravljena sa srcem – a oni koje volite će ionako itekako cijeniti vaš trud.

Fotografije: Like Chocolate

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.