I nakon zlata, zlato: Anja Đuričić na najvišem postolju na AEHT-u

Nakon što je prošle godine zlato u kategoriji slastičarstvo na AEHT-u osvojila Irena Bunčić, njezin je uspjeh ove godine ponovila Anja Đuričić.

Zlato s AEHT-a ponovno je u hrvatskim rukama. Anja Đuričić iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik je u paru s Timonom Verheesom iz Nizozemske osvojila prvo mjesto u kategoriji slastičarstvo na natjecanju u sklopu AEHT konferencije koja je prošlog mjeseca održana u Splitu.

„Pobjedu nisam očekivala, jako mi puno znači zbog nekog novog iskustva u životu.“ – rekla je za naš portal Anja, opisujući pobjedničku slasticu: „Moja pobjednička slastica sastojala se od: američkih palačinki koje su bile punjene kremom od sira i pohane u pistaciji, uz to je išao slatko-kiseli umak od višanja. Moj prijatelj iz tima radio je hrskave košarice od kora za savijače punjene kremom od jabuka, slanom čokoladom, listićima svježe jabuke, a uz to je išao umak od vanilije.“

Anja je ovaj veliki uspjeh ostvarila u paru s Nizozemcem Timonom Verheesom. „Suradnja je bila odlična, imali smo dva sata za pripremu i posluživanje deserta. Tijekom pripreme međusobno smo komunicirali o okusima (treba li nešto još dodati u kremu ili umak).“ – kaže nam Anja, otkrivajući i kako su izgledale pripreme za natjecanje: „Za natjecanje sam se pripremala od druge polovice rujna. Isprobavali smo razne kombinacije dok nismo složile okuse, izgled i dekoraciju.“

Njezina mentorica, Marija Bazdan, ne krije ponos zbog uspjehha svoje učenice: „Anja Đuričić je učenica trećeg razreda, zanimanje slastičar. Ona je učenica koja jako voli taj posao i koja ga s ljubavlju radi. Što se tiče same pripreme za natjecanje, ona je intenzivnija zadnji mjesec pred natjecanje, a inače kroz vježbe u školskom kabinetu svaki tjedan radimo drugu vježbu i to nam spada u dio priprema. Kao nastavnik kada smo na vježbama volim s učenicima zajedno prokomentirati i pitati njih neke ideje za izradu i sam izgled deserta jer kad smo u kabinetu tad možemo eksperimentirati.  I tu Anja ima lijepih ideja. Kao nastavniku mi je jako drago kad učenik ostvari uspjeh. Što još reći za Anju nego sve odlično. Ona je iz Lovišta na poluotoku Pelješcu i u Dubrovniku je smještena u Učeničkom domu. Na praktičnoj nastavi je u hotelu Hilton Imperial i ja vjerujem da su i oni pridonijeli njenom uspjehu.“

AEHT konferencija (European assocation of hotel and tourism schools) održana je sredinom studenog u Splitu, a u sklopu konferencije održano je natjecanje u deset stručnih kategorija, od čega sedam iz područja gastronomije. U natjecanju je sudjelovalo više od 300 učenika i studenata iz 29 europskih država te gostujućih SAD-a i Pakistana.

Konferencija AEHT-e afirmira osnovne europske vrijednosti poput obrazovanja i timskog rada, razmjene iskustava i znanja, multikulturalnosti i povezivanje učenika i škola. Upravo zato članovi timova nikada nisu učenici iz iste države već isključivo multukulturalni timovi.

Domaćin ovogodišnje konferencije bila je Turističko ugostiteljske škole Split.

Fotografije: AEHT

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.