Hrskava karamel torta

Jučer smo vam donijeli jednostavni recept, zato danas slijedi komplicirani – za ovu hrskavu karamel tortu čiji recept stiže s bloga Od slatkoga slađe autorice Mirjane Šmit, vjerujte nam vrijedi se potruditi.

Sastojci
Biskviti
(za tri biskvita promjera 20 cm)
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g ulja
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 100 g grčkog jogurta
  • 1 žličica arome vanilije
  • 150 g glatkog brašna
  • 50 g kakaa
  • 100 g mljevenih oguljenih lješnjaka
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 60 ml vruće vode
Karamel
  • 200 g šećera
  • 4 žlice vode
  • 20 g maslaca
  • 200 ml mliječnog vrhnja za šlaga
  • ½ žličice soli
Karamelizirani lješnjaci i bademi
  • 120 g šećera
  • 3 žlice vode
  • 100 g oguljenih lješnjaka
  • 100 g badema
  • prstohvat soli
Krema
  • 500 g sira mascarponea
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • oko 80 g šećera u prahu (ovisi o vrhnju)
  • 1 žličica arome vanilije
Priprema
Biskviti

Pripremiti 3 kalupa za tortu promjera 20 cm (u nedostatku kalupa mutiti i peći jedan po jedan biskvit). Kalupe obložiti masnim papirom.

Pećnicu uključiti na 170 °C.

Jaja i šećer mutiti mikserom dok smjesa ne posvijetli, dodati ulje, vrhnje, jogurt i aromu vanilije. Umutiti. Dodati prosijano brašno i kakao, te ostale suhe sastojke, sjediniti i lagano ulijevati vruću vodu.

Smjesu uliti u kalupe i peći u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 25 minuta. Hladiti nekoliko minuta na rešetki te ukloniti obruč i masni papir. Hladnim korama odrezati vrh kako bi dobili ravne biskvite.

Karamel

Šećer i vodu topiti na laganoj vatri bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije boju jantara dodati maslac, otopiti te uliti vrhnje. Posoliti i kuhati na laganoj vatri oko jedne minute. Ohladiti.

Karamelizirani lješnjaci i bademi

Pripremiti masni papir.

Šećer i vodu topiti bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije boju jantara dodati oguljene lješnjake, bademe i sol te umiješati.

Smjesu staviti na masni papir i ohladiti.

Karamelizirane lješnjake i bademe usitniti u multipraktiku, ali ne presitno.

Krema

Navedene sastojke (sir i vrhnje trebaju biti hladni) mutiti mikserom dok se ne dobije gusta krema.

Slaganje

Kremu staviti u slastičarsku vrećicu i odrezati vrh. Ostaviti dio kreme za premazivanje torte.

Biskvit staviti na tanjur za serviranje te kremom preći rub biskvita, načinivši krug debljine 1 cm. Unutrašnjost premazati prohlađenim karamelom (i karamel možete nanijeti pomoću vrećice) i posuti karameliziranim lješnjacima i bademima (2 – 3 žlice). Premazati kremom. Staviti drugi biskvit te ponoviti postupak. Tortu završiti biskvitom, omotati acetatnom folijom i učvrstiti obručom te spremiti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Ukloniti acetatnu foliju te tortu premazati preostalom kremom i ukrasiti po želji.

Fotografije: Od slatkoga slađe

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.