Davide Malizia najbolji je „šećerni“ umjetnik u svijetu

Prestižnu titulu najvećeg umjetnika u svijetu šećernih skulptura prvi put u povijesti dobio je jedan Talijan – Davide Malizia.

Na prestižnom natjecanju Sucre d’Or, održanom prošlog tjedna u Rimu, najvećim umjetnikom u svijetu šećera odnosno Meilleur Tireur de Sucre Artistique du Monde po prvi je put proglašen jedan Talijan – Davide Malizia, poznati rimski slastičar.

Emozione, commozione, orgoglio: è Davide Malizia lo "Sucre d'Or 2020", il Miglior Artista al mondo dello zucchero. Un…

Objavljuje Aromacademy di Davide MaliziaPonedjeljak, 7. rujna 2020.

Treće izdanje tako je donijelo veliku promjenu, budući da su na prethodna dva izdanja ovog natjecanja titulom najboljih uvijek bili nagrađeni Francuzi – Gabriel Paillasson (1997.) i Stephane Klein (2007.).

Ovo natjecanje se održava svakih deset godina kako bi se njime vrednovala ne samo trenutna kvaliteta kandidata nego njegova konstata u kvalitetnom radu sa šećerom. Iako je treće izdanje trebalo biti održano 2017., žiri je tada odlučio kako nema prikladnog kandidata za proglašenje najboljeg pa je novo izdanje prebačeno na ovu godinu.

Žiri je na ovom natjecanju bodovao tri segmenta: kreativnost, osobni stil te inovativnost, a pobjedom Davidea Malizije može se reći da je nagrada došla u zemlju iz koje je sve krenulo jer se smatra da su slastičari Caterine De’Medici, kraljice Francuske, razvili umjetnost ukrašavanja šećerom, imitirajući umjetnike koji su radili svoja umjetnička djela sa staklom s Murana. Dekoracije od šećera rade se jedinstvenom tehnikom vučenja šećera odakle i francuski naziv titule Meilleur Tireur vuče korijene – naime, riječ tireur označava osobu koja vuče.

Izvor: Doclesalato

Fotografija: Facebook stranica Aromacademy di Davide Malizia

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.