Frankfurtski vijenac

Iako smo još uvijek u veljači, vrijeme je pravo proljetno, a takav je i ovaj frankfurtski vijenac čiji su recept s nama podijelile sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
(za okrugli kalup u obliku vijenca ᴓ 26cm )
Biskvit
  • 225 g glatkog brašna
  • 75 g škrobnog brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 7 jaja (M)
  • 200 g šećera
  • malo soli
  • 3 velike žlice tople vode
  • 75 g maslaca
Krema od vanilije s maslacem i punjenje od marmelade
  • 2 pudinga od vanilije
  • 700 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 75 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 150 g marmelade od brusnice
Krokant
  • 200 g gotovog krokanta kupiti ili sami napraviti s:
  • 35 g maslaca
  • 200 g grubo sjeckanih badema ili lješnjaka
  • 65 g šećera
Za namakanje kora
  • 100 ml vode
  • 25 g šećera
  • 4 velike žlice likera od višanja (naravno može i bez alkohola)
Dekoracija
  • 14-16 kandiranih višanja
Priprema
Biskvit

Brašno, prašak za pecivo i škrobno brašno prosijati. Maslac otopiti u posebnoj posudi. Jaja, šećer, sol i 3 velike žlice tople vode miksati najmanje petnaestak minuta te pjenjačom pažljivo umiješati brašno. Na kraju umiješati otopljeni maslac i sve dobro sjediniti.

Formu za Frankfurtski vijenac premazati maslacem i lagano posuti brašnom. Izliti biskvit u formu i peći, u prethodno zagrijanoj pećnici, na 175°C oko 35 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz forme i ostaviti da se ohladi.

Krema od vanilije s maslacem i punjenje od marmelade

Pomiješati puding sa 4 velike žlice mlijeka. Ostatak mlijeka, šećer, 20 g maslaca i mahunu vanilije prokuhati te dodati puding i stalno miješajući kuhati 2-3 minute. Mahunu vanilije izvaditi, puding izliti u jednu posudu i staviti prijanjajuću foliju direktno na puding da se ne stvori korica. Ostaviti da se potpuno ohladi. Ostatak maslaca 5 minuta miksati te dodati u malim porcijama u ohlađeni puding od vanilije i sjediniti u glatku kremu.

Za punjenje marmeladu glatko izmiješati.

Krokant

Ako sami pravite krokant, maslac ugrijati, dodati grubo sjeckane lješnjake ili bademe i šećer te pržiti uz stalno mješanje. Šećer mora karamelizirati da bi krokant bio hrskav, ali opet ne bi trebao biti pretaman jer je onda gorak.

Slaganje

Vodu i šećer prokuhati, ohladiti i ako pravite verziju s alkoholom dodati liker od višanja i time pošpricati svaki biskvit.

Ohlađeni biskvit prerezati dva puta, tako da se dobiju tri kore.

Donju koru staviti na podlogu za kolač, poškropiti sa sirupom. U slastičarsku vrećicu staviti kremu te istiskati tri kruga, a drugom vrećicom s marmeladom popuniti praznine.

Tako ponoviti i s drugom korom. Na kraju staviti i treću koru te cijeli vijenac premazati ostatkom kreme, posuti krokantom, istisnuti od kreme puslice te na svaku puslicu staviti jednu kandiranu višnju.

Prije serviranja ostaviti najmanje dva sata da se hladi.

Fotografije: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.