Iako smo još uvijek u veljači, vrijeme je pravo proljetno, a takav je i ovaj frankfurtski vijenac čiji su recept s nama podijelile sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za okrugli kalup u obliku vijenca ᴓ 26cm )
Biskvit
- 225 g glatkog brašna
- 75 g škrobnog brašna
- 5 g praška za pecivo
- 7 jaja (M)
- 200 g šećera
- malo soli
- 3 velike žlice tople vode
- 75 g maslaca
Krema od vanilije s maslacem i punjenje od marmelade
- 2 pudinga od vanilije
- 700 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 75 g šećera
- 150 g maslaca
- 150 g marmelade od brusnice
Krokant
- 200 g gotovog krokanta kupiti ili sami napraviti s:
- 35 g maslaca
- 200 g grubo sjeckanih badema ili lješnjaka
- 65 g šećera
Za namakanje kora
- 100 ml vode
- 25 g šećera
- 4 velike žlice likera od višanja (naravno može i bez alkohola)
Dekoracija
- 14-16 kandiranih višanja
Priprema
Biskvit
Brašno, prašak za pecivo i škrobno brašno prosijati. Maslac otopiti u posebnoj posudi. Jaja, šećer, sol i 3 velike žlice tople vode miksati najmanje petnaestak minuta te pjenjačom pažljivo umiješati brašno. Na kraju umiješati otopljeni maslac i sve dobro sjediniti.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2020/02/frankfurtski_vijenac_6-900x600.jpg)
Formu za Frankfurtski vijenac premazati maslacem i lagano posuti brašnom. Izliti biskvit u formu i peći, u prethodno zagrijanoj pećnici, na 175°C oko 35 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz forme i ostaviti da se ohladi.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2020/02/frankfurtski_vijenac_5-900x600.jpg)
Krema od vanilije s maslacem i punjenje od marmelade
Pomiješati puding sa 4 velike žlice mlijeka. Ostatak mlijeka, šećer, 20 g maslaca i mahunu vanilije prokuhati te dodati puding i stalno miješajući kuhati 2-3 minute. Mahunu vanilije izvaditi, puding izliti u jednu posudu i staviti prijanjajuću foliju direktno na puding da se ne stvori korica. Ostaviti da se potpuno ohladi. Ostatak maslaca 5 minuta miksati te dodati u malim porcijama u ohlađeni puding od vanilije i sjediniti u glatku kremu.
Za punjenje marmeladu glatko izmiješati.
Krokant
Ako sami pravite krokant, maslac ugrijati, dodati grubo sjeckane lješnjake ili bademe i šećer te pržiti uz stalno mješanje. Šećer mora karamelizirati da bi krokant bio hrskav, ali opet ne bi trebao biti pretaman jer je onda gorak.
Slaganje
Vodu i šećer prokuhati, ohladiti i ako pravite verziju s alkoholom dodati liker od višanja i time pošpricati svaki biskvit.
Ohlađeni biskvit prerezati dva puta, tako da se dobiju tri kore.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2020/02/frankfurtski_vijenac_4-900x600.jpg)
Donju koru staviti na podlogu za kolač, poškropiti sa sirupom. U slastičarsku vrećicu staviti kremu te istiskati tri kruga, a drugom vrećicom s marmeladom popuniti praznine.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2020/02/frankfurtski_vijenac_2-900x600.jpg)
Tako ponoviti i s drugom korom. Na kraju staviti i treću koru te cijeli vijenac premazati ostatkom kreme, posuti krokantom, istisnuti od kreme puslice te na svaku puslicu staviti jednu kandiranu višnju.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2020/02/frankfurtski_vijenac_1-900x600.jpg)
Prije serviranja ostaviti najmanje dva sata da se hladi.
Fotografije: Feeding Art