Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije: učenici i profesionalci, a zadaci su bili orah rolada, šećerna skulptura te svečana torta.
Prošle je subote održano sedmo izdanje Međunarodnog natjecanja „Zlatni orah“, a nagrade su se dijelile i učenicima i profesionalcima.
Učenici su dobili zadatak pripreme rolade od oraha, a odluku o najboljoj donio je žiri u kojem su bili Saša Bešlić, Robert Perić i Nino Žganec. Pobjedu među učenicima odnijela je Noemi Farkaš iz Hemijsko-tehnološke škole u Subotica, dok je drugo mjesto osvojila Magdalena Grdadolnik iz Ljubljane, a treće Hana Peric-Slunjski iz Zagreba.
Za razliku od učenika, profesionalci su se natjecali u 2 kategorije: izrada skulpture od šećerne mase te priprema svečane torte od oraha. O njihovom je radu odlučivao stručni žiri profesionalaca u kojem su bili predsjednica Ružica Šošić, Alma Rekič, Mario Mandarić, Juraj Klepić, Marijana Herceg i Petra Jelenić.
Najbolju skulpturu izradila je Vedrana Hrastovec – Sedlar iz Varaždina, drugo mjesto osvojila je Mihaela Punda iz Đakova, dok je treće mjesto pripalo Brigiti Tutenov iz Slatine.
Što se tiče ocjena za svečane torte, pobjedu je odnijela Anita Mudri iz Zagreba, drugo mjesto osvojila je Maja Gregorić iz Varaždina, dok je treće mjesto osvojila Matija Katić iz Našica.

Na pobjedu se za naš portal osvrnula Anita Mudri kazavši: “Nisam se planirala natjecati, ali Sandra je bila odlučna u tome da dođem – sada sam joj zahvalna. Prihvatila sam poziv, osmislila recept, glavi. Zadana tema bila je – Orah. Osmislila sam dvije vrste kora i dvije kreme uz dodatak krokanta. Torta je napravljena uz veliki vjetar u leđa i podršku moje sada već slastičarske obitelji kao i vlastite obitelji, bez njihove potpore ne bi nikada rasla.”
Pobjedi se kaže nije nadala te se zaista iznenadila kada su ju prozvali kao pobjednicu.
” Kada je prošao stručni žiri s svojim riječima pa i uz kolege koji su vjerovali u moj rad,počela sam se nadati 3. mjestu. Kako njega nisam osvojila bila sam sigurna kako da nagrade dobivaju moji favoriti. Šok i nevjerica su uslijedili mojom prozivkom. Emocije su se pomiješale. Šok, nevjerica, sreća, ponos, sve u jednoj minuti. Želim se zahvaliti Sandri i Draženu na tako spektakularnoj organizaciji.” – kazala je Mudri.
Organizator natjecanja je Udruga kuhara i slastičara grada Slatine, a suorganizatori LAG Marininais i grad Virovitica. Natjecala su se 53 sudionika od čega je njih 25 učenici strukovnih škola, dok su njih 28 profesionalci iz čak 5 zemalja i to: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije te Mađarske.

Na cijelu se manifestaciju osvrnula i organizatorica Sandra Jadek kazavši: „Od srca hvala svim sponzorima, svim natjecateljima, mentorima i sudcima i svima koji su na bilo koji način pomogli jer bez svih tih ljudi ovoga svega ne bi bilo. Bilo je velikog odricanja, truda i rada, ali kad vidimo sve ovo srce nam je puno.“
Večer je završena vrhunskom gastronomijom najboljih restorana Slavonije i Podravine, a nepca su zasladili svim slasticama izrađenim na natjecanju.
Fotografije: Udruga kuhara i slastičara grada Slatine