Dalmatinci slatkim paketićima i ohrabrujućim porukama poslali podršku žrtvama potresa i volonterima

Dalmatinsko izdanje slatke akcije mnoge je ostavilo bez teksta – količina prikupljenih kolača, lijepih poruka i ohrabrujućih riječi uistinu je zadivljujuća.

Prostor splitske župe Svete Obitelji jučer je bio najslađe, ali i najtoplije mjesto u Splitu. Okupili su se tu brojni građani Dalmacije – iz Splita, Sinja, Kaštela, Omiša i Trogira – svi noseći u rukama slatke pakete pune keksića i kolača koje su, često zajedno sa svojim najmlađima, pripremili kako bi ljudima iz potresom pogođenih područja poručili niste sami.

Vanilin kiflice, linzere, medenjake, kroštule i krešente, prhke keksiće i breskvice – sve je to pratila nevjerojatna doza ljubavi, suosjećanja i podrške. Izmjenjivali su se tako sadržaji kutijica, ali i predivne poruke koje su žrtvama potresa poručile „niste sami“, a volonterima na terenu jedno veliko „hvala“.

Tako je akcija koju je jednim jednostavnim pozivom preko svog Facebooka pokrenuo križevački kuhar Slavko Švagelj, nakon tog križevačkog, ali i zagrebačkog izdanja koje su organizirali Kasandra Draganić i Domagoj Jakopović Ribafish te požeškog u organizaciji Žane Ašprijan, dobila i svoje splitsko, točnije dalmatinsko izdanje u organizaciji Julije Beroš. Kažemo dalmatinsko jer ovoj su se akciji priključili Dalmatinci od Šibenika pa do Korčule – nema tko nije htio barem malo zasladiti gorku stvarnost ljudima na terenu.

Samo prikupljanje održano je jučer na splitskoj adresi Sukoišanska 8. I dok smo neumorno punile kutije brojnim slatkim paketićima koji će, nadamo se, barem malo razveseliti ljude u potresom pogođenom području, stizali su novi i novi paketići puni ljubavi i lijepih želja.

U nekim od paketića bili su još topli kolači – baš kao i srca onih koji su ih za ovu akciju pripremili.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.