• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Čokoladna torta s bazgom i jagodama

Čokoladna torta s bazgom i jagodama

Slatkopedija 21 svi 2018 Recept dana Leave a comment

Ana Prša nam donosi novi recept za tortu u kojoj je čokolada iskombinirana s jagodom i bazgom, za koju kaže da je odlična i za čokoljupce koji nisu ljubitelji voća, ali i za voćne tipove.

Sastojci
Brownie biskvit
  • 300 g tamne čokolade (ja sam koristila onu od 70%)
  • 370 g maslaca
  • 160 g kakaa
  • 100 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 500 g šećera
  • 6 jaja
Krema od tamne čokolade
  • 250 g mascarponea
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 200 g tamne čokolade (za kremu sam koristila onu od 54%)
Krema od bijele čokolade
  • 250 g mascarponea
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 200 g bijele čokolade
Žele od jagode i bazge
  • 3 dcl jagoda
  • 1 žlica šećera
  • 2 cvijeta bazge
  • pola vrećice želatine u prahu
Priprema
Brownie biskvit

Otopite čokoladu i maslac na pari te u to umiješajte smjesu kakaa, brašna i praška za pecivo. U dobro izmiješanu smjesu dodajte šećer i jaja i još jednom sve dobro izmiješajte.  Ja sam koristila samo pjenjaču.

Dobivenu smjesu podijelite na 3 jednaka dijela (od po 500 g cca) i ispecite 3 kore, jednu po jednu.

Ja pečem u kalupu (fi 22) na papiru za pečenje na 175°C 15-tak minuta.

Krema

Umutite mascarpone i slatko vrhnje do pola (pazite da ga ne pretučete), podijelite smjesu na pola, pa u jedan dio dodajte otopljenu (ne  vruću) tamnu čokoladu, a u drugi dio bijelu čokoladu i još kratko mutite dok ne dobijete finu kremastu teksturu.

*ostavite si malo od svake kreme sa strane da možete premazati i/ili ukrasiti tortu.

Žele

Jagode kuhajte na laganoj vatri sa žlicom šećera. Kada omekšaju, usitnite ih štapnim mikserom te u njih dodajte cvjetove bazge. Ostavite da se sve ohladi. Hladnu smjesu propasirajte i u nju dodajte želatinu koju ste napravili prema uputi na vrećici (prvo je razmutiti s vodom, pustiti da nabubri, pa je ponovno otopiti na laganoj vatri pazeći da ne zakipi).

Smjesu zatim podijelite u dvije manje posude i pustiti da se dobro ohlade ( ja sam koristila zdjelice).

Kad se  smjesa ohladi i stegne, lagano ispadne van. Ako se bojite kako će van, slobodno stavite prozirnu foliju na dno zdjelice.

Slaganje torte

Na prvi biskvit stavite pola tamne kreme, pa na to žele, te ostatak kreme, drugi biskvit, pa pola bijele kreme, drugi žele, ostatak bijele kreme i na kraju treći biskvit.

Ja sve to slažem u kalupu, ostavim u hladnjaku koji sat da se stegne te je premažem ostatkom kreme.

Ukrasite po želji i uživajte.

Napomena

Bilo bi dobro ostaviti tortu prije same konzumacije kratko na sobnoj temperaturi jer će je biti lakše rezati i bit će puno sočnija i kremastija kada čokolada malo otpusti.

Umjesto klasičnog biskvita koristila sam brownie. Radila sam po receptu koji je objavljen u jednom gastro časopisu. Postao mi je omiljen, ne samo zbog okusa, nego i zbog same strukture. I super je kao sami brownie, u kombinaciji sa sladoledom, ali i s kremama.

Kreme su brzinske, bez kuhanja, bez jaja i maslaca. Čokolada, slatko vrhnje i fini kremasti sir.

Fotografije: Ana Prša

[print_link]

ana prša bazga čokolada maline recept dana slatki recept torta 2018-05-21
Tags ana prša bazga čokolada maline recept dana slatki recept torta

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Svadbena torta koja je obilježila britansko vjenčanje godine

Sljedeći članak :

Iz novootvorene zadarske slastičarnice poručuju: “Moderne slastice su naš izbor”

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!