Čokoladna torta

Današnji Dan šampanjca osim uz čašicu dobrog pjenušavog vina, proslavit ćemo i sjajnom čokoladnom tortom čiji recept s nama danas dijeli Ema Žderić s Youtube kanala EmmTasty.

Sastojci
Biskvit
(za tri biskvita Ø 15 cm)
  • 6 žumanjaka
  • 250 g šećera
  • 50 ml mlijeka
  • 120 ml ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 6 bjelanjaka
Čokoladna Krema ( Swiss meringue buttercream)
  • 300 g čokolade za kuhanje, otopljene i malo rashlađene
  • prstohvat soli (u čokoladu)
  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli (u bjelanjke)
  • 290 g šećera
  • 400 g maslaca, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
Biskvit

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Miješajte jaja sa šećerom dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. U to dodajte mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije te ponovno sve dobro promiješajte. Zatim dodajte suhe sastojke u smjesu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu podijelite na tri dijela i pecite u kalupu (15 cm). Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a strane pobrašnite i nauljite.

Pecite 15-20 minuta (provjerte čačkalicom).

Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit umotajte u prozirnu foliju i stavite hladiti na 1 sat ili preko noći.

Čokoladna krema

U čokoladu za kuhanje dodajte prstohvat soli, zatim otopite. Otopljenu čokoladu ostavite sa strane da se malo rashladi dok pripremate ostatak kreme.

Zdjelu samostojećeg miksera obavezno dobro očistite, mora biti potpuno suha i čista. Dodajte bjelanjke, prstohvat soli i šećer i kratko ih pomiješajte da se svi sastoji povežu.

Zdjelu postavite iznad lonca s kipućom vodom, pripazite da zdjela ne dodiruje vodu. Miješajte cijelo vrijeme, smjesa se mora zagrijati i šećer potpuno otopiti. Najbolje je nakon nekoliko minuta provjeriti prstima da li se šećer otopio.

Smjesu vratite na samostojeći mikser i miksajte dok se smjesa ne ohladi na sobnu temperaturu.

Smjesa će prvo postati pjenasta, zatim će početi dobivati oblik, ali će i dalje biti tekuća. Nastavite miksati dok ne dobijete glatku, sjajnu i stabilnu smjesu.

Sada možete dodavati žlicu po žlicu maslaca koji obavezno mora biti sobne temperature.

Tekstura će se drastično promijeniti, postati će mrvičasta i to je sasvim normalno. Nastavite miksati dok smjesa ne postane kremasta.

Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne poveže.

Slaganje

Izvadite biskvite iz hladnjaka. Ako je potrebno poravnajte vrhove biskvita tako da budu potpuno ravni. Na stalak na koji ćete slagati tortu stavite malo kreme kako bi se prvi biskvit zalijepio i ne bi pomicao, također možete kroz sredinu probosti dugu drvenu čačkalicu kako bi bili sigurni da će torta ostati stabilna tijekom slaganja. 

Slažite biskvit, krema, biskvit, krema, biskvit (zadnji biskvit je najbolje okrenuti naopačke).

Stranice i vrh torte prekrijte prvim slojem kreme kako bi se mrvice povezale i učvrstile, ostavite u hladnjaku na 30 minuta.

Nakon što se torta ohladila, prekrijte je ostatkom kreme tako da uz pomoć špatule zavrtite kremu da dobijete čupave vrhove i „neuredan“ izgled. Ponovo stavite u hladnjak na 1 sat ili preko noći.

Nemojte zaboraviti izvaditi čačkalicu!

Napomena

Zdjela mora biti potpuno čista prije nego stavite bjelanjke u nju.

Žumanjci i bjelanjci moraju biti savršeno odvojeni, nikako ne smiju biti ostaci žumanjaka u bjelanjcima.

Pazite da šećer nije zrnast između prstiju, zagrijte smjesu dok se šećer potpuno ne otopi.

Obavezno dodavajte žlicu po žlicu maslaca

Nakon što dodate čokoladu, špatulom povremeno prođite strane zdjele da nema ostataka čokolade.

Krema se može napraviti dan prije i staviti u hladnjak ili zamrzniti do nekoliko mjeseci. Da biste kremu koristili nakon što je ohladite ili zamrznete, pustite da dođe na sobnu temperaturu, a zatim miješajte dok ne postane kremasta.

Fotografije: Ema Žderić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.