Čokoladna mileramka

Više ne možemo ni izbrojati koliko smo recepata dobili u sklopu našeg izazova #cokoladomprotivkorone, ali znamo da nam je svaki od njih posebno drag – poput ovog za čokoladnu mileramku koji je s nama podijelila Elena Rapan s bloga Ćakula o spizi.

Sastojci
Biskvit
  • 2 veća jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml mlijeka
  • 60 ml suncokretovog ulja
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 žlica ruma
  • 230 g glatkog brašna
  • 40 g gorkog kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • na vrh noža sode bikarbone
  • na vrh noža soli
  • cimet po želji
  • 180 ml kipuće vode
Krema
  • 1 puding od čokolade
  • 200 ml mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 150 g tamne čokolade
  • 300 g milerama
Čokoladni preljev
  • 150 ml  vrhnja za šlag
  • 100 g mliječne čokolade
  • 60 g  čokolade za kuhanje
Priprema
Biskvit

Smiksajte jaje sa šećerima dok ne postane kremasto pa umiješajte sve mokre sastojke osim vode. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet pa uspite u tekuću smjesu miksajući na najnižoj brzini.

Na samom kraju dodajte kipuću vodu, dobro promiješajte i izlijte u kalup za tortu obložen pek papirom.

Smjesa je dosta tekuća pa pripazite da vam je kalup dobro pričvršćen i da smjesa nigdje ne curi.

Peče se na 180⁰C oko 50 minuta, provjeravajte čačkalicom na više mjesta je li još tekuće, mora biti gotovo suha i čista prije nego li izvadite biskvit iz pećnice.

Pustite da se potpuno ohladi pa ga zarežite na dva dijela.

Krema

Na laganoj vatri skuhajte puding u mlijeku i šećeru. Biti će jako gust pa žustro miješajte da se ne stvore grudice. Maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu u nekoliko navrata, neprestano miješajući dok se potpuno ne otopi. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite oko 15 minuta da se prohladi, a zatim dodajte žlicu po žlicu milerama lagano miješajući.

Donju polovicu biskvita položite na odgovarajući tanjur pa oko njega stavite obruč od kalupa u kojem se i pekao. Prelijte kremu preko i poklopite drugom polovicom biskvita.

Prelijte čokoladnim preljevom.

Čokoladni preljev

Zakuhajte vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu pa nakon 2-3 minute počnite miješati dok se potpuno ne otopi.

Tortu stavite u hladnjak 8 sati ili preko noći.

Odvojite tortu od obruča i uživajte.

Fotografije: Ćakula o spizi

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.