Od sladoleda do torte – kokos lako nađe mjesto u slasticama

Kokos se na tržištu nalazi u različitim oblicima, a u slastičarstvu se može koristiti za izradu različitih krema, sladoleda, tijesta te kao dekoracija.

Kokos je plod kokosove palme (lat. Cocos nucifera) drvenaste biljka iz porodice palmi rasprostranjene po tropskim krajevima, posebice obalama i otocima Tihog te Indijskog oceana. Ime kokos potiče od grčke сосо što znači zrno ili plod, a pod tim je nazivom poznata u cijelom svijetu.

Prema legendi kokoksova je palma iznikla na tlu Polinezije iz sjemena u koje se pretvorila neostvarena ljubav poglavičine kćeri Hine te siromašnog mladića Aala.

Kao i brojni drugi plodovi, i kokos se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih oboljenja poput bolesti dišnog sustava, pothranjenosti te probavnih smetnji. Također, kokos smanjuje stres i pomaže u ublažavanju simptoma vezanih za dijabetes te potiče regeneraciju i zacjeljivanje ozlijeđenih tkiva. Osim u zdravstvene, koristi se i u kozmetičke svrhe za njegu suhe kože, protiv starenja kože, a doprinosi i zdravlju kose.
Svježi, zreli, smeđi kokosi iako sazrijevaju tijekom cijele godine, vrhunac sezone dostižu od listopada do prosinca te se upravo u tom razdoblju mogu kupiti kvalitetniji kokosi u specijaliziranim trgovinama voća i povrća.
Prilikom odabira kokosa treba obratiti pažnju na njegovu težinu te da nema pukotina i tragova vlage i plijesni, naročito na dijelu gdje se nalaze udubljenja. Kokos je prije kupovine potrebno protresti kako bi se osjetila prisutnost  soka  koja je najbolji dokaz njegove zrelosti.

Svježe ubrani kokosi čuvaju se na hladnom mjestu, najviše četiri mjeseca. Jednom otvoren kokos treba čuvati u zatvorenoj posudi, u hladnjaku, najviše četiri do pet dana, ili u zamrzivaču, u vakumiranim vrećicama do najviše šest mjeseci.

Danas se na tržištu kokos može naći u raznim oblicima, i to kao kokosovo brašno, čips, mlijeko, vrhnje, maslac i ulje.

U slastičarstvu se kokos koristi pri izradi brojnih slastica među kojima su najpoznatije čupavci te rafaello kuglice.

Budući da ima bogatu, gustu konzistenciju, a ne sadrži laktozu, kokosovo mlijeko često se koristi u slastičarstvu za izradu raznih preljev, smoothija, šlaga te raznih krema.

Kokosovo vrhnje koristi se pri izradi raznih namaza, smoothija, krema, pudinga te za dekoriranje. Kao i kod klasičnog vrhnja, prije upotrebe potrebno ga je dobro rashladiti.

Kokosov maslac se koristi kao zamjena za maslac, a budući da se topi pri temperaturi od 25 °C, može zamijeniti ulje u slasticama.

Kokosovo brašno ne sadrži gluten pa je također vrlo poželjan sastojak zdravih slastica kao zamjena za bijelo brašno, a koristi se i kao zgušnjivač te za dekoraciju slastica.

Kokosov čips se koristi kao jedan od sastojaka pri izradi slastica te kao dekoracija.

Fotografije: Pexels, Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.