Božićna čestitka i na predivnoj piti od višanja i maka

Današnji je recept ujedno i čestitka jer nam ova pita od višanja i maka koju je pripremila Ana Prša i sama poručuje – sretan Božić.

Sastojci
(za kalup dimenzija 35 x 11 cm)
Tijesto
  • 350 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka
  • 3 žlice svinjske masti
Nadjev od višanja
  • 200 g očišćenih višanja
  • 1 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice višnjevca
  • 1 žličica škrobnog brašna
Tijesto od maka
  • 25 g maslaca
  • 25 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 1 žličica ruma
  • malo naribane korice limuna
  • 50 g maka
I još
  • šećer u prahu (za posipanje)
Priprema
Tijesto

U zdjeli promiješajte sve suhe sastojke, pa dodajte jaje, mlijeko i mast te umijesite tijesto.

Zamotajte ga u vrećicu i ostavite pola sata u hladnjaku da odmori.

Ohlađeno tijesto podijelite na dva djela.

Jedan dio tanko razvaljajte pa utisnite u kalup.

Drugi dio isto razvaljate tanko pa od njega izrežite kalupima oblike kojima ćete na kraju ukrasiti pitu.

Kako bi lakše rezali, tako razvaljano tijesto ostavite kratko u zamrzivaču.

Nadjev od višanja

Sve sastojke stavite u lončić i dobro izmiješajte. Kuhajte dok se ne zgusne.

Tijesto od maka

Izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte žumanjak. Tome dodajte vaniliju, rum i limunovu koricu pa nastavite miksati. Sada umiješajte u to mak.

Bjelanjak istucite u snijeg pa ga pomoću špatule umiješajte u smjesu s makom.

Smjesu prebacite u dresir vrećicu.

Pečenje

Kalup s tijestom stavite peći na 170°C na 7-8 minuta.

Zatim ga izvadite iz pećnice, ravnomjerno po tijestu rasporedite nadjev od višanja, pa na višnje stavite smjesu od maka.

S obzirom na to da su višnje mekane, ja sam nadjev nanosila pomoću dresir vrećice, u linijama, pa sam samo lagano sve poravnala.

Na smjesu od maka stavite ukrase od tijesta pa stavite sve zajedno peći još desetak minuta.

Pečeno pospite šećerom u prahu.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.