Medena bajka Zlate Vuzem: saznali smo kako nastaju nestvarno lijepi čipkasti medenjaci

Fotografije njezinih medenjaka ukrašenih čipkom svake nas godine iznova osvoje pa smo sad odlučili saznati više o njezinoj medenoj priči.

U božićno vrijeme društvene mreže preplave fotografije predivnih medenjaka, najčešće ukrašenih kraljevskom glazurom. Svaki od tih medenjaka poseban je i prekrasan na svoj način. Međutim, postoje medenjaci koji nas iz godine u godinu ponovno osvajaju. Riječ je o medenjacima ukrašenim motivom čipke koje izrađuje Zlata Vuzem.

Kako nam priča, njezina Izrada medenjaka počela je iz zabave, a sve je krenulo od meda prije čak 45 godina. Naime, Zlata dolazi iz obitelji medara pa joj se tijekom Božića prije pet godina rodila ideja o slaganju popularnih kućica od medenjaka.

„Kad sam napravila prvu kućicu bila sam sretna da sam ju uspjela zalijepiti da ‘zidovi’ stoje – to mi se činilo nemoguće jer prije toga ništa slično nisam radila. Tad sam počela razmišljati kako bih ukrasila kućicu. I pala mi je na pamet ideja da spojim dva klasika – medenjak i čipku.“ – opisuje Zlata svoje početke ukrašavanja medenjaka kraljevskom glazurom. Da je taj postupak izrade čipke nije nimalo lagan te da je jako zahtjevan, uvjerila se odmah na početku. No, nije ju obeshrabrilo puno isprobavanja, miksanja bjelanjaka i šećera, crtanja i bacanja – trudila se dok nije došla do točne gustoće smjese za crtanje mrežica, a zatim je popunjavala po shemi za kukičanje.

Za stvaranje njezinih čarobnih djela Zlati ne treba nikakav poseban alat – koristi samo vrećicu za zamrzavanje kojoj odreže vrh, ali jako malo da crta bude što tanja.  

Inspiraciju za ukrašavanje medenjaka crpi s internetskih stranica na kojima može naći sheme za kukičanje: „Zamislim kako bi kućica trebala izgledati i po shemi za kukičanje ukrasim ju čipkom tako da popunjavam mrežicu brojeći svaku točkicu na shemi. Mene to jako zabavlja i uživam u tome. Gledam na to kao opuštajući proces.“ – opisuje Zlata svoj kreativni rad.

Prosinac je ipak poseban mjesec u njezinoj kreativnoj radionici – u božićno vrijeme ukrasi do desetak kućica i trideset medenjaka. Iako medenjake izrađuje cijele godine, u ovom mjesecu najveći dio vremena provede u kuhinji koja u to vrijeme postaje pravo carstvo „nereda“, ali kako Zlata kaže: „ ‘nereda’ koji podsjeća na Božić, jer miris koji dolazi iz moje kuhinje u to vrijeme ne može se opisati riječima. To su božanski mirisi najboljih začina koji ispune moj dom i unesu pravi duh Božića.“

Iako joj za ukrašavanje jednog medenjaka treba otprilike dva sata (ne računajući vrijeme potrebno da se glazura na medenjaku osuši), Zlata kaže da joj nije problem „prisiliti se“ napraviti novi medenjak ili kućicu: „Baš naprotiv, jedva čekam krenuti s izradom. Jednostavno postoje poslovi u koje se zaljubite, a za mene je ovo jedan od njih.“

Omiljeni božićni motiv su joj zvona „jer zvona predstavljaju komunikaciju između Boga i ljudi i oglašavaju posebne događaje.“ – objašnjava Zlata.

„Nakon što završim s izradom kućice ili medenjaka raznih oblika i vidim da izgledaju baš onako kako sam ja to zamislila (možda još i bolje), sreći nema kraja. To me motivira da se svakom medenjaku ponovo posvetim, ukrasim ga najbolje što znam i napravim pravu božićnu dekoraciju stola.“ – otkriva Zlata, želeći našim čitateljima sretan Božić i da se granice što prije otvore.

Fotografije: Privatna arhiva Zlate Vuzem

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.