Torta od kave, čokolade i karamele

Kako kaže autorica današnjeg recepta Ana Prša ova torta predstavlja dvanaest slojeva čistog zadovoljstva.

Sastojci
(za tortu promjera 18 cm)
Biskvit
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 70 g mlijeka
  • 35 g maslaca
  • 150 g brašna
  • 30 g kakaa
  • prašak za pecivo
Hrskavi dio
  • 70 g maslaca
  • 80 g mliječne čokolade
  • 40 g „hrskavca“ (paillete feuilletine) ili mljevenih lješnjaka
Karamela
  • 30 ml nezaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 40 g šećera
  • 15 g maslaca
  • ½ žličice meda
  • prstohvat soli
  • na vrh noža sode bikarbone
Krema od kave
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 25 g gustina
  • 1 jaje
  • 1 žlica instant kave
  • 150 ml slatkog vrhnja
Krema od čokolade
  • 100 g tamne čokolade (54%)
  • 190 g slatkog vrhnja
  • 250 g mascarpone sira
Glazura
  • 40 g slatkog vrhnja
  • 40 g čokolade ( ja sam koristila gold, karamelastog okusa, ali možete i mliječnu, bijelu, tamnu…)
Priprema
Biskvit

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Istucite bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg postepeno dodajući šećer pa dodajte žumanjke, otopljeni maslac i mlijeko. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijajte pa umiješajte lagano u gornju smjesu.

Smjesa je dovoljna za tri biskvita pa ispecite jedan po jedan u prethodno namašćenom i pobrašnjenom kalupu. Deset do dvanaest minuta će biti dovoljno da se ispeče jedan biskvit.

Hrskavi dio

Otopite maslac i čokoladu (na pari ili u mikrovalnoj, kako vam je lakše) pa u to umiješajte hrskavi dio.

Karamela

Sve sastojke promiješajte u manjem loncu pa stavite kuhati. Miješajte kako se ne bi primilo za dno. Kada zakipi, smanjite vatru pa kuhajte miješajući još nekoliko minuta dok ne dobijete lijepu svijetlosmeđu boju.

Krema od kave

Sve sastojke osim slatkog vrhnja promiješajte pa stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Kada zakipi, smanjite vatru pa nastavite miješati još minutu. Kuhanu kremu prebacite u zdjelu, prekrijte folijom kako se ne bi ulovila korica te pustite da ohladi.  

Slatko vrhnje istucite u šlag, ali ne do kraja. Mali dio šlaga prebacite u zdjelu s kremom pa dobro izradite. Zatim dodajte preostali šlag postepeno te lagano špatulom miješajte kako bi dobili laganu i prozračnu kremu.

Krema od čokolade

Slatko vrhnje istucite u meki šlag. Čokoladu otopite. Dodajte je mascarponeu pa dobro izmiješajte.  Smjesi sira i čokolade dodajte malo šlaga pa dobro izmiješajte. Zatim dodajte preostali šlag te lagano špatulom miješajte dok se krema ne izjednači.

Glazura

Zagrijte vrhnje pa prelijte preko sitno nasjeckane čokolade. Pustite minutu da se otopi pa izmiješajte žlicom. Ostavite sa strane da se malo ohladi.

Slaganje torte

Na sredinu tanjura na kojem ćete slagati tortu nanesite malo kreme kako bi „zalijepili“ prvi biskvit. Na biskvit zatim nanesite polovicu hrskave smjese pa razmažite preko cijelog biskvita (ako vam se u kojem slučaju smjesa stvrdnula i nije maziva, zagrijte je ponovno i stvar riješen).

Na to nanesite polovicu kreme od kave pa ravnomjerno razmažite. Zatim nanesite kremu od čokolade. U sredini napravite malu udubinu pa tu ulijte pola karamele. Preko nje nanesite još malo kreme pa poravnajte. Stavite drugi biskvit. Premažite ostatkom hrskave smjese. Stavite ostatak kreme od kave (ostavite si od ukupne kreme žlicu-dvije pa je možete upotrijebiti za premazati tortu). Zatim nanesite čokoladnu kremu pa ponovite postupak s karamelom i kremom kao i na donjem sloju. Stavite zadnji biskvit.

Ja sam tortu filala u kalupu, ostavila nekoliko sati u hladnjaku da se stegne pa kad sam je izvadila iz kalupa premazala sam je sa strane i stavila glazuru.

Ukrasite po želji. Ja sam iskoristila tostirane lješnjake koje sam stavila u blender i dobro ih izblendala dok nisu postali masni.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.