Škola slastičarstva sa Suzanom Kvesić: tijesto s medom

Jedna od asocijacija na Božić mnogima su i mirisni medenjaci, a sve o pripremi medenjaka i drugih slastica s medom, danas nam u školi slastičarstva otkriva Suzana Kvesić.

Medeno tijesto se u osnovi priprema od meda, brašna i sredstva za dizanje.

Poznato je bilo još u starom vijeku kada su ga kod raznih vjerskih obreda darivali bogovima.

Kod nas su najpopularniji kolačići koje zovemo medenjaci, ali od tijesta s medom izrađuju se razni sitni kolači, keksi, čajna peciva, kolači iz lima i kalupa tj. razni biskvitni kolači, torte, jednostavne i brze slastice…

Kod pripreme kvalitetnog tijesta koristi se pčelinji med i to 50-70% u odnosu na druge sastojke u tijestu. Danas, u praksi je to puno manji postotak, a obično se u izradi ovog tijesta dodaje kombinacija meda i šećera.

Nakon što tijesto zamijesimo, bitno ga je ostaviti da se dobro odmori na hladnom mjestu kako bi se ljepše peklo, ali i imalo bolji okus i miris.

Tijestu s medom možemo dodati i otopljene masnoće. U ovoj recepturi za medenjake ja sam se odlučila za svinjsku mast jer mi s njom medenjaci budu finiji i mekaniji.

Nakon što tijesto zamijesimo, ostavimo ga duže vrijeme da se odmara. Na hladnom ga možemo čuvati i do nekoliko dana.

Što tijesto duže odmara ljepše se peče, ima bolji okus i miris. Od medenog tijesta, koje ne smije biti ni pretvrdo ni previše mekano, valjamo tijesto na pobrašnjenoj podlozi i izrezujemo oblike po želji, stavljamo ih na lim za pečenje i pečemo na 180°C oko 8-10 minuta. Gotovi medenjaci su oni koji su počeli blago tamnuti po rubnim dijelovima.

Nakon pečenja medenjake po želji ukrašavamo raznim ocaklinama, royal icingom ili čokoladnim glazurama.

Tijesto za medenjake pripremamo na način da najprije ugrijemo med i masnoću, kratko prohladimo te primiješamo s brašnom. Poželjno je da brašno bude dobre kvalitete s visokim udjelom glutena, kao jamac za što kvalitetnije medenjake.

Za dizanje tijesta za medenjake koristimo sodu bikarbonu, prašak za pecivo ili amonijak.

Majstorice starinskih kolačića tvrde da se amonijak nikako ne smije zamijeniti praškom za pecivo ili sodom bikarbonom. Amonijak daje rahlost tijestu.

Za 1 kg tijesta potrebno je 10 g sredstva za dizanje.

Masnoću  i sredstvo za dizanje ne smijemo direktno izmiješati.

Tijestu za medenjake dodajemo jaja ukoliko želimo povećati obujam tijesta, ali i kao jedno od vezivnih sredstva u tijestu. Prije dodavanja ih pjenasto razmutimo i pazimo da tijesto u koje ih dodajemo nije previše toplo jer bi se jaja skrutila.

Mirodije koje koristimo pri izradi medenjaka  dodajemo po želji, a najčešće se koristi mješavina klinčić, cimet, muškatni oraščić, vaniliju, zvjezdasti anis, đumbir, limunovu koricu…. Na 1 kg tijesta ide 10-20 g mirodija – što je više mirodija to je tijesto tamnije.

Osim mirodija tijesto možemo obogatiti dodavanjem  badema, oraha, marcipana…

Pravilno pripremljeno pecivo s medom tamne je boje, ima jednoliko šupljikavu sredinu, glatku koru i dobar okus po medu i mirodijama.

Fotografija: Pixabay

Video: Suzana Kvesić

Suzana Kvesić
Suzana Kvesić

Hrvatska slastičarka i predavačica na Pučkom otvorenom učilištu te na visokoj školi Aspira svoje je bogato slastičarsko znanje odlučila podijeliti i s čitateljima Slatkopedije - jedinog hrvatskog portala specijaliziranog za slastice i slastičarstvo.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.