Čokoladni kuglof

Vraćamo se božićnim receptima koji će zasigurno dodatno zasladiti nadolazeće blagdane. Danas nas sladi Irena Gavran s bloga Pregacha koja je s nama podijelila recept za čokoladni kuglof.

Sastojci
Punjenje
  • 3 kiselkaste jabuke
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice meda
  • sok od ½ limuna
  • 200 ml mlijeka
  • 1 puding od vanilije
Kuglof
  • 225 g maslaca
  • 40 g kakaa
  • 1 žličica soli
  • 250 ml vode
  • 300 g brašna
  • 300 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 115 g kiselog vrhnja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
Ganache
  • 50 ml vrhnja za šlag
  • 50 g tamne čokolade
Priprema
Punjenje

Jabuke očistite, narežite na kockice i stavite kuhati sa šećerom, medom i limunom. Kad su malo omekšale, dodajte mlijeko dobro sjedinjeno s praškom za puding i kuhajte dok se ne zgusne. Pokrijete prozirnom folijom i pustite dok pripremate ostalo.

Kuglof

Maslac, kakao, sol i vodu stavite kuhati na vatru, miješajući dok se maslac ne otopi. Ostavite sa strane dvadesetak minuta dok se malo ne ohladi.

Sjedinite u većoj posudi brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte tekućinu od maslaca, kakaa i vode, ali ju ulijte u dva navrata, miješajući dok se smjesa ne sjedini.

Dodajte kiselo vrhnje i vaniliju pa sjedinite.

Ubacite jaja, jedno po jedno i sjedinite sve.

Kalup namastite pa u njega istresite 2/3 smjese. Žlicom lagano po smjesi rasporedite puding s jabukama.

Pospite ostatkom smjese. Pecite u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva s ventilacijom nekih 40-50 minuta. Provjerite čačkalicom.

Nakon što izvadite kuglof iz pećnice, ostavite ga nekoliko minuta u kalupu da se ohladi pa ga onda izvadite iz kalupa te prelijte ganachom.

Ganache

Vrhnje kuhajte skoro do vrenja, a čokoladu sitno nasjeckajte. Prelijte vrhnje preko čokolade, ostavite malo da miruje, a onda promiješajte i sjedinite. Prelijte kuglof, a ako vam ostane ganachea, možete politi još koji komad preko posluživanje.

Fotografije: Pregacha

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.