Pita u torti – desert za neodlučne

Prošli smo vam tjedan donijeli vijest o tomu da je poznati engleski pub u svoju jesensku ponudu uvrstio pitu u torti, a danas vam donosimo recept za ovaj desert za neodolučne koji je posebno za naš portal pripremila Ana Prša.

Sastojci
Pita
Nadjev
  • 500 g smrznutih višanja
  • 2 žlice šećera
  • ½ žlice paste od vanilije
  • 2 žlice domaćeg višnjevca
  • 1 žlica škrobnog brašna
Tijesto
(za kalup promjera 21 cm)
  • 180 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vrećica limun šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 2 žlice svinjske masti
Torta
Biskvit
(za kalup promjera 24 cm)
  • 50 g kakaa
  • 200 ml tamnog piva
  • 230 g šećera
  • 110 g maslaca
  • 2 jaja
  • 170 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
Krema
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 300 g mliječne čokolade
I još
  • kakao za posipanje
Priprema
Pita
Nadjev

Pustite višnje da se otope pa ih očistite od koštica. Stavite ih u manji lonac, dodajte šećer, vaniliju i višnjevac pa ih kuhajte dok ne zakipi. Zatim smanjite vatru, dodajte žlicu škrobnog brašna pa dobro izmiješajte da nema grudica. Miješajte još minutu-dvije da se smjesa zgusne pa sklonite s izvora topline. Ostavite sa strane da se ohladi.

Tijesto

Promiješajte brašno s praškom za pecivo i šećerima pa istresite na radnu plohu.  U sredini napravite malu udubinu, pa dodajte jaje i mast. Zamijesite tijesto te ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Okrugli kalup namastite pa obložite papirom za pečenje. Tijesto podijelite na dva dijela, dio koji ide na dno neka bude malo veći. Tijesto razvaljajte, prebacite u kalup, utisnite ga na dno i po stranicama. Izbockajte ga vilicom pa stavite peći na  170°C 3-4 minute. Kada se tijesto lagano ispeklo, izvadite ga iz pećnice, stavite preko njega nadjev od višanja, poravnajte ga, pa pokrijte s ostatkom tijesta koje ste prethodno razvaljali. Vratite u pećnicu i pecite još cca 15 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, pažljivo izvadite pitu iz kalupa (pomoći će vam papir za pečenje kojim ste obložili kalup) i stavite na rešetku da se hladi.

Torta
Biskvit

Promiješajte kakao i pivo u pastu. Maslac i šećer istucite, pa dodajte jaja. Nastavite miksati. U smjesu zatim dodajte pastu od kakaa i piva. Izmiješajte. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno prosijali pa dobro izmiješajte. U kalup obložen papirom za pecivo, izlijte malo smjese (otprilike prst debelo, da prekrije dno). Stavite na pet minuta u pećnicu na 170°C da se lagano ispeče. Izvadite iz pećnice, pa pažljivo na biskvit položite pitu. Izlijte ostatak biskvitne smjese i vratite u pećnicu na još 20 minuta. Pečenu tortu izvadite iz pećnice pa pustite da se ohladi.

Krema

Slatko vrhnje zakipite pa prelijte preko razlomljene čokolade. Ostavite nekoliko minuta pa izmiješajte da dobijete glatku smjesu. Pustite da se ohladi.

Kremom premažite ohlađenu tortu.

Po želji tortu posipajte kakaom u prahu.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.