Nema više propalih slastica – evo na što trebate paziti

Prošli smo vam tjedan donijeli prvi dio pregleda najčešćih pogrešaka prilikom pečenja kolača, a sada vam donosimo drugi dio tog pregleda..

Razlika između kremiranja, premlaćivanja i preklapanja

Kremiranje je postupak miješanja maslaca i šećer dok se ne postigne blijeda, pahuljasta smjesa, a za to je najbolje koristiti električnu miješalicu.

Premlaćivanje je postupak dodavanja jednog po jednog jaja u kremirani šećer i maslac pri čemu se u smjesi povećava volumen zraka. I kod ovog je postupka preporučljivo koristiti električnu miješalicu.

Preklapanje je postupak čuvanja zraka u tijestu. Za ovaj se postupak koristi špatula te se nježnim pokretima, u obliku broja osam tijesto preklapa po posudi.

Pogrešan odabir kalupa za pečenje ili načina oblaganja kalupa za pečenje

Veličina kalupa za pečenje vrlo je važna. Ukoliko se koristi premaleni tijesto će kipiti preko rubova, a sredina će ostati sirova, dok će u prevelikom tijesto ostati prenisko i presušiti se. Isto tako važno je slijediti upute za pripremu kalupa za pečenje jer neće svako tijesto jednako reagirati. Nekima je dovoljno kalup obložiti papirom za pečenje dok neke treba nauljiti uljem u spreju ili premazati maslacem i pobrašniti.

Nepravilna temperatura pećnice

Izrazito je važno voditi računa o temperaturi pećnice jer je upravo ta stavka presudna. Ukoliko u receptu piše da se slastica stavlja u hladnu pećnicu, obavezno to poštujte, i obrnuto, ne stavljate slasticu u hladnu pećnicu ukoliko je navedeno da se prethodno zagrije.

Otvaranje pećnice prilikom pečenja slastica

Otvaranjem pećnice za vrijeme pečenja mijenjamo temperaturu u pećnici, a samim time i način pečenja pa neke slastice mogu ostati sirove, iako su se pekle koliko je propisano, a neke jednostavno zbog promjene temperature mogu „pasti“.

Dekoriranje torte prije nego se dovoljno ohladi

Ključ uspjeha dobre dekoracije je hladna torta. Ukoliko se krene dekorirati torta koja je još vruća doći će do topljenja kreme kojom se oblaže ili glazure, a samim time i do neurednog i neželjenog izgleda.

Pospremanje cupcakesa ili muffina u hermetičke posude

Na ovaj se način cupcaeksi ili muffini vlaže zbog čega postaju gnjecavi i ljepljivi pa se umjesto koristi postiže kontraefekt.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.