• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatke tajne»Nema više propalih slastica – evo na što trebate paziti

Nema više propalih slastica – evo na što trebate paziti

Mirjana Bošković Smrekar 13 lis 2018 Slatke tajne Leave a comment

Prošli smo vam tjedan donijeli prvi dio pregleda najčešćih pogrešaka prilikom pečenja kolača, a sada vam donosimo drugi dio tog pregleda..

Razlika između kremiranja, premlaćivanja i preklapanja

Kremiranje je postupak miješanja maslaca i šećer dok se ne postigne blijeda, pahuljasta smjesa, a za to je najbolje koristiti električnu miješalicu.

Premlaćivanje je postupak dodavanja jednog po jednog jaja u kremirani šećer i maslac pri čemu se u smjesi povećava volumen zraka. I kod ovog je postupka preporučljivo koristiti električnu miješalicu.

Preklapanje je postupak čuvanja zraka u tijestu. Za ovaj se postupak koristi špatula te se nježnim pokretima, u obliku broja osam tijesto preklapa po posudi.

Pogrešan odabir kalupa za pečenje ili načina oblaganja kalupa za pečenje

Veličina kalupa za pečenje vrlo je važna. Ukoliko se koristi premaleni tijesto će kipiti preko rubova, a sredina će ostati sirova, dok će u prevelikom tijesto ostati prenisko i presušiti se. Isto tako važno je slijediti upute za pripremu kalupa za pečenje jer neće svako tijesto jednako reagirati. Nekima je dovoljno kalup obložiti papirom za pečenje dok neke treba nauljiti uljem u spreju ili premazati maslacem i pobrašniti.

Nepravilna temperatura pećnice

Izrazito je važno voditi računa o temperaturi pećnice jer je upravo ta stavka presudna. Ukoliko u receptu piše da se slastica stavlja u hladnu pećnicu, obavezno to poštujte, i obrnuto, ne stavljate slasticu u hladnu pećnicu ukoliko je navedeno da se prethodno zagrije.

Otvaranje pećnice prilikom pečenja slastica

Otvaranjem pećnice za vrijeme pečenja mijenjamo temperaturu u pećnici, a samim time i način pečenja pa neke slastice mogu ostati sirove, iako su se pekle koliko je propisano, a neke jednostavno zbog promjene temperature mogu „pasti“.

Dekoriranje torte prije nego se dovoljno ohladi

Ključ uspjeha dobre dekoracije je hladna torta. Ukoliko se krene dekorirati torta koja je još vruća doći će do topljenja kreme kojom se oblaže ili glazure, a samim time i do neurednog i neželjenog izgleda.

Pospremanje cupcakesa ili muffina u hermetičke posude

Na ovaj se način cupcaeksi ili muffini vlaže zbog čega postaju gnjecavi i ljepljivi pa se umjesto koristi postiže kontraefekt.

Fotografije: Pixabay

kalupi najčešće greške sastojci savjeti slatke tajne 2018-10-13
Tags kalupi najčešće greške sastojci savjeti slatke tajne

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Deseto izdanje oprtaljske Kestenijade

Sljedeći članak :

Sočan kuglof s jabukama i cimetom

Povezani članci

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Mirjana Bošković Smrekar 03 ruj 2023
Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Mirjana Bošković Smrekar 25 srp 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!