Kako dobiti savršenu staklenu glazuru?

Kako bi vaše svečane torte zasjale pravim sjajem, u nastavku vam donosimo savjete za izradu staklene glazure koje je s nama podijelila Mirjana  Šmit s bloga Od slatkoga slađe.

Svi mi koji smo godinama u kuhinji znamo da su svi kolači, torte i ostale slastice rezultat rada, vježbe i strpljenja. Ne možemo napraviti ukusnu i atraktivnu tortu bez kvalitetnih sastojaka i u dvadeset minuta. Bitno je pripremiti se, pribaviti potrebne sastojke i krenuti s radom.

Idealne torte za prelijevanje staklenom glazurom su torte s mousse kremom koje se prije prelijevanja smrzavaju u zamrzivaču nekoliko sati, najbolje preko noći. Krema i kore se slažu u kalupu: dno kalupa se obloži prozirnom folijom, a stjenka acetatnom folijom. Dobro je imati silikonske kalupe koji se ne oblažu.

Najprije se treba uliti kremu te položiti koru koja je 1 – 2 cm manja od kalupa kako bi krema mogla doći do stjenki kalupa. Na taj se način dobije idealno ravna torta koja će biti spremna za glazuru. Nakon smrzavanja torta se vadi iz kalupa i okrene kako bi se glazura prelila preko smrznute kreme.

Staklena glazura ima svojih prednosti, a i neki nedostatak.

Torta prelivena staklenom glazurom ne može ostati nezapažena, koje god boje bila. I kad radimo s crnom čokoladom, glazura joj daje onaj lijepi, svečani ton. Željenu boju možemo dobiti jestivim bojama ili bojati voćem. Ukoliko želimo bijelu glazuru, a znamo da bijela čokolada većinom ima kremasto/žućkasti ton, dodajemo bijelu jestivu boju.

Staklenu glazuru možemo držati u hladnjaku nekoliko dana u hermetički zatvorenim kutijama i koristiti po potrebi.

Jedini nedostatak koji vidim (okusom) je možda slatkoća glazure. Rješenje je, ukoliko je moguće, u korama i kremi smanjiti količinu šećera.

Fotografije: Od slatkoga slađe

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.