Dani blatske lumblije po sedmi put u Dubrovniku i Blatu

Sedma po redu manifestacija posvećena blatskoj lumbliji i njezinoj promociji održat će se narednih dana u Dubrovniku i Blatu, a u sklopu manifestacije posjetitelji će moći prisustvovati radionici blatske i korčulanske gastronomije, ali i degustirati blatsku lumbliju.

Sedmo izdanje manifestacije Dani blatske lumblije, s ciljem promicanja i očuvanja tradicionalne blatske lumblije, održat će se od 17. do 28. listopada 2018. u Dubrovniku i Blatu.  Organizatori ove manifestacije su Općina Blato, Turistička zajednica općine Blato te ustanova u kulturi “Blatski fižuli“.

Na završnoj će se večeri, u subotu, 27. listopada 2018., održati izložba, degustacija te natjecanje za najbolju blatsku lumbliju, ali i prezentacija i degustacija autohtonih blatskih likera, specijalnih rakija i ostalih vrsnih domaćih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Posebni gosti na ovoj manifestaciji bit će tradicionalne delicije s još tri hrvatska otoka, pa će se, pod motom “Četiri otoka – četiri mjesta – četiri recepta”, uz blatsku lumbliju predstaviti još i torta hrapoćuša iz Dola na otoku Braču, starogrojski paprenjok iz Starog Grad na otoku Hvaru te viška pogača s Vis na otoku Visu.

U organizaciji udruge G.E.T., u Zagrebu je već predstavljen program 7. Dana blatske lumblije te je održana i prezentacija izrade ovog autohtonog blatskog kolača. Legenda koja prati nastanak blatske lumblije svojevrsna je poveznica francuske i hrvatske kulture i tradicije kroz gastronomski unikat stoga je za mjesto održavanja prezentacije u Zagrebu odabran francuski restoran Alegria, a među gostima je bio i Bertrand Le Tallec, savjetnik za gospodarstvo Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj. Blatsku lumbliju i program manifestacije predstavile su direktorica Turističke zajednice općine Blato Maja Šeparović i ravnateljica Blatski Fižuli-ustanove u kulturi Ivana Sardelić, a prezentaciju izrade održala je Sanja Protić, nositeljica OPG-a iz Blata, koja uz blatsku lumbliju proizvodi i druge slasne otočne delicije.

Fotografije: Blatski Fižuli ustanova u kulturi

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.