Blatska lumblija – kolač s porukom „Ne zaboravi me“

Mjesto Blato, na otoku Korčuli, svoju tradicionalnu slasticu duguje mladom francuskom vojniku i pekaru, koji je svojoj voljenoj Blajki na rastanku izradio kolač uz poruku: ne zaboravi.

Blato, maleno naselje na otoku Korčuli, privlači posjetitelje svojom bogatom kulturno-povijesnom baštinom, svetištem blajske blaženice Marije Propetog Isusa Petković te iznimnom gastronomskom ponudom, u kojoj je svoje mjesto pronašla i jedna slastica – Blatska lumblija. Budući da je Blato poznato po brojnom iseljeništvu, mještani su odlazeći sa sobom nosili uspomene na drage ljude i svoj kraj, a među ostalim nosili su i upravo ovu unikatnu slasticu.

Uz nju se veže legenda koja kaže da je za vrijeme francuske okupacije mladi francuski vojnik i pekar došao u Blato, gdje je upoznao mladu Blajku te su se oni zaljubili. Kad je zbog spleta nesretnih okolnosti on morao napustiti Blato zajedno s ostatkom francuske vojske, izradio joj je kolač, od svih sastojaka koje je imao te joj je prilikom predaje kolača rekao n’ublie pas što znači ne zaboravi, a mlada je Blajka od izgovorenih riječi čula lumblija. Upravo je tako ova slastica dobila ime.

Nije poznato je li vojnik izradio neki francuski kolač ili je Blajka kao spomen na njihovu ljubav izradila varijaciju kolača s autohtonim blatskim sastojcima, ali je sigurno da se lumblija u Blatu izrađuje preko dvjesto godina. U prošlosti se lumblija izrađivala samo za blagdan Svih Svetih u sjećanje na najmilije, budući da su tada sastojci potrebni za izradu bili jako skupi i dragocjeni. Najvažniji od svih sastojaka je varenik – bez njega lumblija nije kakva treba biti. Ono što je specifično za nju je da može trajati i do mjesec dana, na sobnoj temperaturi.

Za ovu je tradicionalnu slasticu, koja je osim što predstavlja stoljetni simbol mjesta, postala i turistički brend Blata, pokrenut projekt zaštite izvornosti.

Fotografije: Blatski fižuli ustanova u kulturi

Ispis
Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.