• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Zamantani keksi

Zamantani keksi

Slatkopedija 19 sij 2018 Recept dana Leave a comment

Ovog tjedna u našoj rubrici Život sa slasticama ugostili smo Juliju Beroš s bloga Torta, pinjur, pjat, a ona nam je to prilikom otkrila recept za svoje zamantane kekse.

Sastojci
Svijetlo tijesto
  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 3 jušne žlice hladnog mlijeka
  • 1 jušna žlica maraschina
Tamno tijesto
  • 270 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 3 jušne žlice hladnog mlijeka
  • 1 jušna žlica rogačice
Po želji
  • sjeckane pistacije, lješnjaci ili bademi
Priprema

Za obje vrste tijesta postupak je isti.

Pomiješajte brašno sa šećerom (za tamno i kakaom). Utrljajte maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu koju na kraju povežete jajem, mlijekom i maraschinom/rogačicom ili nekim drugim aromama ili amo povećajte mlijeko za još 1 žlicu. Tijesta zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Svako tijesto razdijelite na pola, a svaku polovicu razvaljajte u pravokutnik dimenzija cca 28×31 cm i debljine 2 mm. Tijesta valjajte između dva pek papira jer ćete njega najlakše odlijepiti od tijesta. (Ja sam radila na silikonu pa sam trebala zamrzavati tijesto da ga odlijepim od silikona).

Poklopite jedno tijesto drugim, lagano ih pritisnite valjkom za tijesto i pažljivo ih zarolajte. Po želji možete izvana ostaviti svijetlo ili tamno tijesto. Dobivenu štrucu tijesta stavite u zamrzivač barem na cca 4 sata.

Ukoliko želite možete između dva tijesta (ili po spojenom/preklopljenom tijestu prije rolanja) posuti sjeckane pistacije; lješnjake ili bademe.

Od štruce režite kekse (debljine 3-4 mm); slažite ih na pek papir i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C cca 10-12 min (ili na opciji ventilator na 160°C, isto 10-12 minuta). Svijetli dio keksa treba ostati svijetao ili tek lagano porumeniti.

Kad se skroz ohlade keksi budu tvrđi.

Fotografije: Torta, pinjur, pjat

[print_link]

blog julija beroš keksi recept dana slatki recept torta pinjur pjat 2018-01-19
Tags blog julija beroš keksi recept dana slatki recept torta pinjur pjat

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Andrea Krivak: „Želimo okupiti zaljubljenike u gastronomiju i oživjeti gastro scenu Osijeka i Slavonije“

Sljedeći članak :

Master-class posvećen modernim tarovima

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!