Nezaobilazni dar za Valentinovo: otkrivamo kada su se pojavile bombonijere u obliku srca

Danas slavimo dan ljubavi, a uz ovu je proslavu vezano i tradicionalno darivanje slatkih darova našim voljenima, pri čemu se na vrhu ljestvice najčešćih darova nalazi čokolada. No, znate li kako je nastala tradicija darivanja čokolade?

Maje, drevna civilizacija koja je živjela na području današnje središnje Amerike, redovito su konzumirali čokoladu, a vjeruje se da su prvi spojili čokoladu i ljubav. Vrući čokoladni napici korišteni su tijekom ceremonija vjenčanja na način da su ih partneri izmjenjivali kao simbol ljubavi i poštovanja.

Nakon njih su Azteci, moćan indijanski narod koji je u 15. i 16. stoljeću vladao velikim carstvom u južnom Meksiku, počeli u sve većoj mjeri konzumirati čokoladu, osobito u vrijeme Montezuma II. koji je smatrao da je ona ljubavni afrodizijak.

Na nama bližim prostorima, čokolada je postala uobičajen dar tek u viktorijansko doba. Sredinom XIX. stoljeća Richard Cadbury, sin osnivača britanske tvrtke Cadbury, osmislio je kutije u obliku srca u kojima su se pakirale čokolade. No, s obzirom na to da svoju ideju nije patentirao, brzo su je preuzeli i konkurenti te su srcolike bombonijere i dan danas jedni od najprodavanijih proizvoda u vrijeme Valentinova.

Tradicija darivanja čokoladnih darova povodom najromantičnijeg dana u godini tako se održala sve do dana. Iako i na hrvatskom tržištu možete pronaći šaroliku ponuda čokoladnih slastica, poželite li ove godine voljenim osobama darovati nešto personaliziranije, na našem ćete portalu pronaći niz jednostavnih i brzih recepata pomoću kojih ćete zasladiti i ovogodišnje Valentinovo. 

Fotografije: Unsplash

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.