Od „pića bogova“ do rakije od šećerne trske – Us two and the view nas vodi na Kostariku

Iako su zajedno već deset godina, Jovana i Milan zadnje dvije godine žive svoju najveću pustolovinu – posvetili su se nomadskom životu, a zadnja u nizu zemalja koju su posjetili bila je Kostarika u kojoj su posjetili farmu kakaovca te plantažu kave i šećerne trske.

Ljubavna priča koja je krenula prije deset godina u Beogradu, zadnjih dvije godine širi se diljem svijeta. Naime, Jovana i Milan su prije dvije godine odlučili iskoristiti slobodu koju im nude njihova zanimanja inženjera softera i grafičkog dizajnera te su napustili svoj stan u Beogradu koji su do tada iznajmljivali i krenuli su u putovanje širom svijeta. Paralelno s početkom svojih putovanja pokrenuli su i Instagram profil Us two and the view na kojem sa svojim pratiteljima dijele predivne pejzaže, kulturne znamenitosti i gastro avanture koje doživljavaju u svakoj novoj zemlji koju posjete.

Posljednja u nizu njihovih destinacija bila je Kostarika koja ih je osvojila raskošnim zelenilom, ali i veselim mještanima sela u kojima su odsjeli, kao i nevjerojatnom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta. „Vrapce su nam zamijenili kolibri, u dvorištu nam rastu ružičaste banane, a sa prozora gledamo na vulkan.“ – prepričavaju nam svoje doživljaje Jovana i Milan.

Osim bogatom prirodom, ova ih je zemlja osvojila i slasticama: „Omiljene su nam ‘cajetas‘, kolači od domaće meke karamele s kokosom. Ipak najveće iznenađenje za nas bila je slatka proja kojoj nažalost ne znamo ime.“ – dijele s nama svoje prve dojmove ovi moderni nomadi.

Istraživanje Kostarike odvelo ih je i do farme kakaovca, gdje ih je iznenadila činjenica o tomu koliko je plod kakaa zapravo sladak i ukusan. „Njegov sočni dio je bijel i ima ukus nalik ličiju (lychee) i mangostinu (mangosteen). Ipak, slatki dio se ne smije gristi već se samo siše jer se u svakoj kriški nalazi gorka sjemenka, koju mi zapravo znamo kao kakao i od koje se pravi čokolada.“ – prenose svoje novostečeno znanje s farme Jovana i Milan.

Na farmi su imali priliku isprobati i čaj od ljuski kakaa, koji opisuju kao vrlo zanimljiv napitak, blag poput čaja, ali istančane arome i ukusa. Osim ovog, jako im je zanimljiv bio i napitak koji su Maje nazivale „piće bogova“, a za koji ne postoji točan recept već se priprema od kakaa i raznih dodataka i začina po izboru. Ime je dobilo po vjerovanju da je kakao božanskog porijekla. „Zapravo, prijevod ‘hrana bogova’ na majanski je ‘ka’kau’.“ – otkrivaju nam dalje u razgovoru.

Osim farme kakaa, posjetili su i plantažu šećerne trske na kojoj su isprobali rakiju od šećerne trske koja im je bila prilično jaka jer u sebi sadrži čak 60 % alkohola pa ne treba čuditi da je proglašena ilegalnom. Na plantaži su vidjeli i kako se cijedi šećerna trska te pili njezin svježi ocijeđen sok s limetom. „Bez limete sok nije bio pretjerano zanimljiv jer je bio samo slatka voda bez ikakve arome i okusa. Kao da ste u čašu vode stavili žlicu šećera. Samim tim ni rakija nije imala neku posebnu aromu, ali je bilo zanimljivo probati je.“ – iskreno će Jovana i Milan.

Nisu propustili priliku ni posjetiti plantažu kave na kojima im je najzanimljivije bilo čuti da se na ovim farmama sade razne vrste voćki kako bi insekti prenosili polen s voća i time davali različite arome kavi. Osim toga, uživali su i u promatranju cjelokupnog proces od branja do pečenja, a naročito u ispijanju raznih vrsta kave.

U Kostariki su imali priliku probati i čips od posebne vrste banana – platan. „Plantani su veći i manje slatki od banana koje mi poznajemo, zato se jedu isključivo pečeni ili prženi. Bez začina poslije termičke obrade budu slatki, ali se ovdje često jedu začinjeni limunom i soli. Tu je još puno različitih vrsta ovog čipsa i svaki je zanimljiv na svoj način.“ – kažu nam, otkrivajući na kraju da bi nam, osim već spomenutih „cajatesa“, svakako preporučili da isprobamo i sve vrste mliječne karamele koja se pravi uglavnom od kozjeg mlijeka i melase od šećerne trske.

„Čips od plantana i domaća čokolada s velikim postotkom kakaa se podrazumijevaju.“ – zaključuju na kraju Jovana i Milan, planirajući već neke nove destinacije, na kojima će pokušati pronaći slastice koje će ih oduševiti više od onih francuskih koje za sada apsolutno drže prvo mjesto.

Fotografije: Us two and the view

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.