Jestive dekoracije: uskrsna čokoladna jaja na oko u žlici

Nakon što je prošle godine oduševila Instagram svijet čokoladnim jajima na oko, Martina s bloga Makoland nam ove godine donosi novu verziju ove slastice ovaj put posluženu na žlici.

Kao i u prvoj verziji, ova čokoladna jaja osmišljena su da ih može napraviti bilo tko pa će njihova izrada (kao i konzumacija!) biti zabava kako za odrasle, tako i za djecu. Osim toga, u vrijeme karantene, kada je većina trgovina zatvorena, dobra je vijest da vam za ova čokoladna jaja na oko niti ove godine neće trebati nikakvi posebni kalupi niti materijali. Sve što ćete trebati su materijali koje imate kod kuće ili koji su vam na raspolaganju u trgovinama koje su trenutno otvorene.

Sastojci
  • mliječna i/ili tamna čokolada
  • bijela čokolada
  • čokoladni bomboni (žuti)
I još
  • žlica
Zašto žlica?

Žlice imaju oblik baš poput jaja pa su odlična alternativa klasičnim kalupima za jaja do kojih ovog Uskrsa vjerojatno nećemo moći doći jer se ne prodaju u većini trgovina koje su ovih dana otvorene.

Možete, kao ja, koristiti lijepe klasične žlice, plastične, drvene…

Zašto je nova verzija čokoladnih jaja na oko još i bolja?

Ovogodišnja verzija čokoladnih jaja nije osmišljena za klasično grickanje već nešto bolje – čokoladna jaja na oko kao pisanice u žlici zapravo su porcije vruće čokolade jer ih možete ubaciti u šalicu vrućeg mlijeka i dobijete vruću čokoladu, savršenu da zasladi ove dosadnjikave večeri u karanteni Osim toga, svako ovo čokoladno jaje na oko je zapravo i čokoladna lizalica!

Znate li kako napraviti čokoladno jaje na oko kao pisanicu u žlici?

Osnovne upute su gotovo iste kao i kod prošlogodišnje verzije:

Pripremite lim za pečenje  i na njega stavite papir za pečenje.

Rastopite mliječnu/tamnu čokoladu i ostavite da se mrvicu ohladi kako ne bi bila pretekuća.

Zagrabite žlicom tako rastopljenu čokoladu pa je lagano protresite kako bi se površina čokolade u žlici poravnala. Budu li vas mučili balončići zraka u čokoladi kao i mene (vjerojatno zbog previše miješanja) ne brinite, jednostavno lupnite drškom žlice u posudu kako bi balončići izašli na površinu i pukli. Višak čokolade s donje strane otklonite povlačeći žlicu po rubu posude.

Tako napunjenu žlicu stavite pažljivo na pripremljen papir za pečenje tako da vam drška žlice stoji na rubu lima za pečenje. Na taj ćete način podići dršku i izravnati žlicu te tako osigurati da se čokolada u žlici ne izlije.

Stavite u hladnjak da se stegne.

Rastopite bijelu čokoladu pa je također ostavite da se mrvicu ohladi kako ne bi bila pretekuća. S malo manje rijetkom čokoladom lakše ćete zadržati željeni oblik.

Žličicom uzmite malo rastopljene bijele čokolade pa lagano izlijte mali kružić na prethodno pripremljenu žlicu s mliječnom/tamnom čokoladom. Izlivenu bijelu čokoladu zatim laganim pokretima malom žličicom raširite po žlici prateći oblik žlice odnosno jajeta. Imajte na umu da će se bijela čokolada još malo razliti sama pa je nemojte širiti sve do rubova žlice. Naravno, ne morate biti precizni, jaje na oko ima svakakve oblike, bilo ono čokoladno ili ne!

Na rastopljenu bijelu čokoladu stavite jedan žuti čokoladni bombon.

Što kad su čokoladna jaja na oko gotova?

Svoja gotova čokoladna jaja na oko stavite u hladnjak i pustite da se sve čokolade u žlici u potpunosti stegnu.

Prošlogodišnja verzija ovih čokoladnih jaja na oko najčešće je završila u celofanu ili malim staklenim teglicama. Ove godine nisam htjela ići bespotrebno po trgovinama, a celofana nisam imala doma pa sam iskoristila papir za pečenje i malo ukrasne trake kako bih spakirala čokoladna jaja koja ćemo dostaviti (beskontaktno naravno!) obitelji za Uskrs.

Izrezala sam pravokutnike koje sam presavila na pola i izbušila dvije rupice, ubacila svoje čokoladne jaje na oko u žlici, provukla ukrasnu vrpcu i svezala mašnicu!

Ako svoja čokoladna jaja na oko kao pisanice u žlici želite ostaviti samo za sebe, jednostanvo ih ubacite u veću teglicu s poklopcem i spremite pa kad naiđe vruće mlijeko jednostavno ih izvadite i napravite si svoju vruću čokoladu.

Ili, ako vam nije do toplog napitka, ovako pohranjena čokoladna jaja mogu stajati pa ćete imati spremne čokoladne lizalice na dohvat ruke!

Fotografije: Makoland

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.