Uskrs u domovima poznatih: evo koje slastice pripremaju Marijana Mikulić, Karmela Vukov Colić i Katarina Baban

O svojim slatkim tradicijama vezanim za najveći katolički blagdan pričale su nam dvije poznate hrvatske glumice i jedna voditeljica.

U većini obitelji veliki blagdani obilježeni su raznim tradicijama, među kojima važnu ulogu imaju i one slatke tradicije. Iznimke nisu ni naše poznate i uspješne glumice i voditeljice koje su za naš portal otkrile koje slastice njih vezuju za ovaj blagdan.

Marijana Mikulić: Torta od mrkve naš je ovogodišnji uskršnji desert

Poznata hrvatska glumica Marijana Mikulić sa svojim pratiteljima na Instagramu često dijeli zgode iz svoje kuhinje u kojoj često, u društvu najmlađeg sina, priprema slastice za svoju obitelj. Njezina vezanost za slastice datira još od djetinjstva jer je u njihovoj kući ona uvijek bila zadužena za pripremu slatkog dijela jelovnika. Kako sama kaže, odrastala je u punoj kući pa bi majka koja je radila i kuhala, vrlo rado njoj prepustila pripremu slastica. Ne čudi stoga da je i ove godine upravo ona pripremila slastice za svoja četiri mušketira – muža i tri sina.

„Za Uskrs obično radim kuglof, to smo spremali kod mene doma još kad sam bila dijete, i s time sam nastavila i u svom domu.“ – priča Marijana, ističući da joj je ove godine želja bila pripremiti tortu od mrkve. Kako ju nikad prije nije spremala, tjedan dana prije Uskrsa imala je generalnu probu i oduševila se: „Djeca su ju smazala, a to je za mene glavni pokazatelj da je fina. Tako da je ta torta ove godine naš uskršnji desert.“, otkriva ova uspješna glumica navodeći na kraju da je ona oduvijek, pa tako i danas, slastice rado radila i jela.

 Karmela Vukov Colić:  Uskrse iz djetinjstva pamtim po bakinoj orahnjači

U obitelji poznate voditeljice Karmele Vukov Colić za slastice je uglavnom zadužena ona, iako joj u pomoć ponekad uskoče i djeca – njezina kći Rea tako povremeno oduševi obitelj izvrsnom key lime pie, pitom od limete koja je sjećanje na njeno školovanje na Floridi.

Uskrs u njihovoj obitelji ne može proći bez kuglofa i torte pa će se tako ove godine na stolu naći kuglof od vanilije i torta od mrkve i badema, a za najmlađe i neki sitni kolači poput napolitanki i bajadera.

Ove godine oduševio ju je i tradicionalni napuljski uskrsni kolač sa žitom, agrumom i ricottom Pastiera napoletana koji se peče na Veliki četvrtak, a jede na Uskrs. Karmela ga je pak pripremala u sklopu svoje emisije Kuhinja sv. Hildegarde.

Iz djetinjstva pak Karmela pamti bakinu orahnjaču: „To je najbolja orahnjača koju sam ikad probala – s više file (orasi, rum i čokolada) nego tijesta.“ – kaže nam za kraj autorica kuharice Kuhinja života.

Katarina Baban: Svaki Uskrs radim neki drugi kolač

Poznata glumica i dizajnerica Katarina Baban sa svojom majkom dijeli titulu glavne slastičarke u obitelji, no kako otkriva, mama joj zadnjih nekoliko godina sve više prepušta tu titulu. Ipak, budući da je pravljenje kolača najvažniji dio njihove tradicije, obavezno joj makar asistira pri pečenju.

U njihovoj obitelji svaki Uskrs pripremaju su drugačiji kolači. „Mama i ja imamo nekoliko omiljenih recepata pa uvijek kombiniramo neki od tih kolača. Najčešće se tu nađu mačje oči (moj najdraži kolač) i torta od lješnjaka koju od milja zovemo Da Vincijem kod jer smo toliko šarale i mijenjale taj recept da ga samo nas dvije možemo dešifrirati!“ – smije se Katarina.

I baš zato što se recepti kombiniraju i mijenjaju, Katarina nema neku posebnu slasticu koja je veže za Uskrse iz djetinjstva jer je njezina mama svaki tjedan pripremala neki novi kolač i tako svoju ljubav prenijela i na Katarinu.

„Oduvijek sam voljela sudjelovati u pripremi, čak i kad sam bila jako mala! To su bili naši mali rituali. Obožavala sam kriomice jesti sirovu kremu, moram priznati da mi i dan danas ne postoji ništa slađe!“ – priznaje nam na kraju Katarina.

Fotografije: Marijana Mikulić, Karmela Vukov Colić i Katarina Baban

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.