Karmela Vukov Colić: „Dobar desert je kralj stola i divan začin svakom danu“

Poznata hrvatska voditeljica Karmela Vukov Colić za naš je portal ispričala sve o svojoj ljubavi prema slasticama i svom blogu Ciao Karmela.

Omiljeno lice s televizijskih ekrana te jedna od naših najboljih voditeljica Karmela Vukov Colić, osim ljubavi prema televiziji i radiju, gaji i veliku ljubav prema kuhanju i pripremanju slastica. Karmela je tako prije tri godine pokrenula vlastiti blog Ciao Karmela, koji se od drugih gastro blogova razlikuje po tomu što donosi sadržaj na hrvatskom i engleskom jeziku, ali i po nizu dodatnih rubrika poput rubrike Uradi sam ili pak one posvećene djece te one posvećene kućnim ljubimcima.

Zahvaljujući brojnim putovanjima, Karmela je imala priliku upoznati jela i slastice drugih zemalja, a što je sve na tim putovanjima otkrila te koji su najvažniji savjeti za pripremu slastica koje je dobila od svoje mame, otkrila nam je u razgovoru za naš portal.

Od kada postoji blog Ciao Karmela i kako ste došli na ideju pokretanja bloga?

Ciao Karmela je nastala jedne zime, tamo negdje 2015.,  u bostonskoj kuhinji moje prijateljice Irene. Tamo smo je osmislili jer nam se činilo da bi sve recepte koje sam do tad prijateljima pisala rukom, bilo dobro staviti na jedno, svima dostupno mjesto, pa nek svako koristi što mu treba. Kako sam još od djetinjstva kreativna i vještih ruku, dodala sam i onaj „uradi sam“ dio koji danas Ciao Karmelu razlikuje od ostalih gastronomskih blogova. Imam i rubriku namijenjenu djeci jer mi se čini važnim i njih od malih nogu zainteresirati za kreativu i stvaranje nečega vlastitim rukama, dio posvećen kućnim ljubimcima, ali i školu kuhanja za početnike u kojoj donosim neke osnovne recepte i jednostavna jela.

Tko je zaslužan za ime Ciao Karmela – jeste li ga sami smislili ili ste imali pomoć „sa strane“?

Irena, njezin suprug Andrija i ja razmišljali smo o imenu. Željeli smo da ima veze sa mnom, ali i da bude lako pamtljivo i lako izgovorljivo i u drugim jezicima. I tako, od mnoštva ideja, najviše nam se svidjela ova.

Vaš blog je ispunjen raznim rubrikama, no na samom vrhu stoje deserti. Znači li to da su vam i inače deserti i slastice visoko na listi prioriteta ili je raspored slučajan?

Obožavam slatko! I peći i spravljati i jesti (smijeh)! Dobar desert je svakako kralj stola i divan začin svakom danu – bio on težak i neveseo ili radostan, pun divnih stvari. Desert je ono što svakom druženju daje poseban začin.

Posebnost vašeg bloga je i činjenica da je dvojezičan. Koliko je teško voditi blog na dva jezika i jeste li zahvaljujući sadržaju na engleskom stekli čitatelje i u drugim dijelovima svijeta? Objavljujete li isti sadržaj i na jednom i na drugom jeziku?

Trenutačno objavljujemo samo na hrvatskom i engleskom. Za engleski su dio zadužene moje drage prijateljice, Tanja Tomaš, prevoditeljica i Vesna Jakirčević, lektorica. Kako rekoh, blog je smišljen u Sjedinjenim Američkim Državama pa je logično bilo da ga radimo dvojezično. Voljela bih dodati i prijevode na talijanski jer je i to dio svijeta u kojem rado boravim i gdje srećem neke drage ljude, ali zasad lijepo ide i ovako.

Kad se pojavila vaša ljubav prema kuhanju te naročito prema pripremanju slastica?

Kao sedmogodišnjakinja, sjećam se ko danas, skuhala sam teleće medaljone u umaku od češnjaka i vrhnja po receptu iz nekog dječjeg časopisa. Bilo je fino. Ali sam već kao četverogodišnjakinja-petogodišnjakinja imala nekih izleta u kulinarstvo igrajući se s domaćim jajima, kiselim vrhnjem i sirom, pekući kolačiće.  Te je, neslane i tvrde, kolačiće, za ljubav unuke, mogao žvakati samo moj djed (smijeh). U bakinoj sam kući ispekla i prve palačinke – bacajući ih onako s tave. Baka se jedina nije ljutila ako bi koja palačinka završila na podu. Ili stropu (smijeh).

Koji je najvažniji savjet koji ste dobili za pripremu slastica i tko vam ga je dao?

Ima nekih savjeta koje smatram važnima, a najviše ih je stiglo od moje mame: maslac za prhko tijesto mora biti hladan, maslac za kremu mekan. U bjelanjke dodaj mrvicu soli ili koju kap limuna dok ih tučeš u snijeg, žumanjke koje kuhaš u kremu obavezno izjednači s temperaturom mlijeka ulijevajući ga malo po malo… i slične.

Koje slastice najčešće pripremate za obitelj i prijatelje? Imaju li vaša djeca neke svoje favorite među vašim receptima i pomažu li vam oni u pripremi slastica?

Nema tjedna bez nekoliko slastica! Moja su djeca zahvalna publika – papaju sve, ali ipak preferiraju kolače s čokoladom.

Bili ste i prva kuma festivala slastica Kriški oblizeki. Kako je došlo do te suradnje i odlazite li svako ljeto na taj festival?

Baš se u tom kraju nalazi kuća moje bake (već spominjanje po palačinkama i tvrdim keksima). Moslavka sam podrijetlom i vjerujem da je to bio razlog ovog kumstva koje me izuzetno počastilo. Lentu i dan danas držim na zidu.

Jeste li na svojim brojnim putovanjima imali priliku isprobati neke posebne slastice i postoji li neka koja vas je osobito oduševila?

Svakako! Obožavam skitati, kušati, razgovarati s kuharima i slastičarima, ali posebno s domaćicama u raznim zemljama. Ti su mi susreti donijeli mnogo novih divnih recepata! Znate, dok se normalni ljudi s putovanja vrećaju sa suvenirima, ja dovlačim kuharice, kulinarska pomagala i začine…

Imate li još neke ambicije kad su u pitanju slastice – možemo li očekivati možda vašu kuharicu sa slatkim receptima?

Voljela bih to, premda je i Ciao Karmela svojevrsna online kuharica. Dok ne dođe papirnato izdanje, svakako je posjetite na http://ciao-karmela.eu/.

Fotografije: Karmela Vukov Colić 

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.