• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatke tajne»Upotreba alkoholnih pića pri izradi slastica

Upotreba alkoholnih pića pri izradi slastica

Mirjana Bošković Smrekar 04 sij 2018 Slatke tajne Leave a comment

Brojna se alkoholna pića mogu koristiti pri izradi slastica kako bi se pojačala njihova aroma i okus, a prilikom doziranja važno se pridržavati pravila manje je više.

Dodavanjem alkoholnih pića u slastice dolazi do stvaranja specifičnih kiselih, slatkih i opojnih aroma koje poboljšavaju okus i miris slastice. Budući da alkohol ima nižu točku vrenja od vode te samim time lakše isparava, prilikom pečenja ili kuhanja slastica s dodatkom alkoholnog pića alkohol hlapi te kroz određeni vremenski period iz slastice ishlapi i do 60 posto alkohola.

Svrha dodavanja alkoholnih pića, osim kao pojačivača okusa i mirisa, je i vlažnost koju daje slastici čime se postiže i veća sočnost. Najčešće korišteno alkoholno piće pri izradi slastica je rum, a koriste se i razni likeri poput amaretta, limoncella, maraskina te likera na bazi kave i brojnih drugih aroma.

Rum je dostupan u dvije varijante, bijeli i tamni, a upotreba tamnog ruma u slastičarstvu gotovo je neograničena pa ga se dodaje biskvitima, kremama, tortama, pralinama itd.

Amaretto  je poznati talijanski liker s okusom badema, koji se odlično ljubi s čokoladnom, a najpoznatija njegova upotreba je pri izradi tiramisua.

Limoncello  je alkoholno piće osebujnog okusa koje se  dodaje kolačima na bazi bjelanjaka te tortama i pitama od sira ili limuna.

Maraskino je liker dobiven iz esencije zrelih plodova dalmatinske višnje maraske i lišća njezinih mladih grančica. Koristi se pri izradi raznih kolača, torti, krema i sladoleda.

Odabir okusa likera koji se dodaje u slastice je proizvoljan, ali za sve vrijedi isto, prilikom dodavanja treba paziti na količinu kako liker ne bi preuzeo okus.

Fotografije: Kate Bošković

alkoholna pića amaretto liker limoncello maraskino rum slastice slatke tajne 2018-01-04
Tags alkoholna pića amaretto liker limoncello maraskino rum slastice slatke tajne

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Poljska karpatka

Sljedeći članak :

Naranča cheeesecake s cimetom

Povezani članci

TikTokom kruži novi viralni hit: evo kako jednostavno spremiti ostatke torte

TikTokom kruži novi viralni hit: evo kako jednostavno spremiti ostatke torte

Mirjana Bošković Smrekar 16 tra 2023
Jaja su sve skuplja: evo čime ih zamijeniti u slatkim receptima

Jaja su sve skuplja: evo čime ih zamijeniti u slatkim receptima

Mirjana Bošković Smrekar 08 tra 2023
Od ušiju ili repa: evo kako ljudi najčešće jedu čokoladnog zeca

Od ušiju ili repa: evo kako ljudi najčešće jedu čokoladnog zeca

Mirjana Bošković Smrekar 07 tra 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!