Slatko savršenstvo na tanjuru: jagode i bijela čokolada zasladit će vam sredinu tjedna

Jagode su nepresušna inspiracija za razne slatke recepte pa tako i danas imamo jedan divan recept koji nam stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić, a  u kojem su glavna zvijezda baš jagode.

Sastojci
(za obruč ᴓ 26 cm)
Kora od prhkog tijesta
  • 130 g glatkog brašna
  • 80 g maslaca
  • 40 g šećera
  • 1 jaje (M)
  • 1 čajna žličica naribane korice od bio-limuna
Biskvit
  • 4 jaja (M)
  • 80 g šećera
  • malo soli
  • 40 g glatkog brašna
  • 20 g škrobnog brašna
  • 40 g mljevenih badema
Žele od jagoda
  • 500 g svježih jagoda za žele
  • 6 listića želatine
  • 40 g šećera
  • 1 velika žlica soka od limuna
Krema
  • 400 g bijele čokolade
  • 5 listića želatine
  • 400 g mascarpone sira
  • 350 g slatkog vrhnja
  • 50 g šećera
I još
  • 400-500 g svježih jagoda za rub torte i dekoraciju
  • 1-2 velike žlice marmelade od jagoda za premazivanje kore od prhkog tijesta
Priprema
Kora od prhkog tijesta

Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto, umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje oko sat vremena. Potom razvaljati ᴓ 26 cm i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175-180°C, 12-15 minuta te ostaviti da se potpuno ohladi.

Biskvit

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke i 40 g šećera kremasto izmiksati. Bjelanjke, sol i ostatak šećera izmiksati u čvrsti snijeg. Bjelanjke pažljivo, pomoću pjenjače, sjediniti sa žumanjcima i na kraju dodati prosijano brašno pomiješano sa škrobnim brašnom i mljevenim bademima. Sve pažljivo sjediniti. U okrugli obruč za tortu staviti papir za pečenje te na njega izliti biskvitnu masu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175-180°C oko 18-20 minuta. Biskvit ostaviti da se potpuno ohladi.

Žele od jagoda

Pola kilograma jagoda oprati, očistiti, osušiti te nasjeckati na sitne komadiće. Štapnim mikserom pirirati. Želatinu natopiti u hladnoj vodi 5-7 minuta. Pirirane jagode, šećer i sok limuna kratko prokuhati na laganoj vatri, skloniti s vatre i umiješati natopljenu želatinu. Obruč za tortu ᴓ 20 cm obložiti prijanjajućom folijom i izliti u njega žele te ostaviti prvo na sobnoj temperaturi da se malo ohladi, te u hladnjaku još oko 3-4 sata dok potpuno ne želira.

Krema

Prije nego se počne pripremati krema, od gotovih komponenata složiti dio torte. Za to je potreban viši obruč za tortu (8-10 cm). Prvo položiti koru od prhkog tijesta te je premazati 1-2 velike žlice marmelade od jagoda. Na nju staviti biskvitnu koru. Žele od jagoda pažljivo staviti na sredinu biskvita. Ostatak jagoda oprati, očistiti i narezati ih na polovice (uzduž). Poslagati jagode s rezanom stranom prema vani, jednu uz drugu, po rubu obruča za tortu.

Za pripremu kreme čokoladu nasjeći na grube komade te na pari ili mikrovalnoj otopiti. Ostaviti da se malo ohladi. Želatinu namočiti u hladnoj vodi (5-7 minuta). Dodati šećer u mascarpone i slatko vrhnje (ne tučeno, nego u tekućem stanju) te zajedno miksati oko 5 minuta dok se dobro ne sjedini. Želatinu dobro ocijediti i u jednoj posudici otopiti na laganoj vatri ili pari. Dodati malo kreme u želatinu i mješati dok se dobro ne sjedini te vratiti u ostatak kreme i ponovo sve dobro sjediniti. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i pjenjačom tako dugo mješati dok ne dobijete izjednačenu, glatku kremu. Gotovu kremu izliti u pripremljeni obruč i ostaviti u hladnjaku najmanje 5 sati, najbolje preko noći. Pažljivo otkloniti obruč te dekorirati ostatkom jagoda.

Fotografija: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.