Torta s jagodama

Mi se jednostavno ne možemo zasititi jagoda, bilo da ih jedemo same ili u raznim slasticama. Danas zato s vama dijelimo recept Ane Prše za tortu s jagodama.

Sastojci
(za tortu promjera 22 cm)
Biskvit
  • 3 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 3 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 80 ml mlijeka
  • 60 ml ulja
  • 180 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Krema
  • 1 litra mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 žumanjka
  • 1 puding od vanilije
  • 100 g škrobnog brašna
  • 250 g maslaca sobne temperature
I još
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 500 g jagoda
  • svježi listići mente
Priprema
Biskvit

Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg. U drugoj posudi nekoliko minuta miksajte žumanjke sa šećerom. Tomu dodajte mlijeko i ulje pa izmiješajte. Zatim u to dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo pa dobro izmiksajte. Od dobivene smjese ispecite tri biskvita. Namastite i pobrašnite kalup pa svaki biskvit pecite cca 12-15 minuta na 170°C.

Krema

Dio mlijeka (600 ml) stavite kuhati sa šećerima. U ostalih 400 ml mlijeka razmutite žumanjke, prašak za puding i škrobno brašno. Kada mlijeko zakipi, maknite ga s izvora topline, dodajte malo u smjesu žumanjaka, pudinga i škrobnog brašna i dobro izmiješajte. Zatim to sve presipajte natrag u vruće mlijeko, dobro izmiješajte pa vratite da kuha neprestano miješajući. Kuhajte dok ne počne kipjeti, smanjite vatru pa još minutu kuhajte.  Kremu izlijte u drugu posudu da se hladi i pokrijte prozirnom folijom kako se ne bi ulovila korica. U ohlađenu kremu umiksajte maslac.

Slatko vrhnje istucite u šlag, a jagode očistite i narežite na ploške.

Slaganje

 Torte uvijek volim slagati u kalupu, nekako su mi urednije.

Stavite prvi biskvit, na njega nanesite dio kreme, preko kreme složite jagode pa premažite šlagom. Na to stavite drugi biskvit, stavite kremu, posložite jagode, premažite šlagom i poklopite s trećim biskvitom. Premažite gore  kremom. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se ohladi. Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa i premažite slatkim vrhnjem te ukrasite po želji.

U šlag kojim sam premazala tortu umiješala sam malo smiksanih jagoda kako bi dobila ružičastu boju torte.

Fotografija: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.