Torta od trešanja i pirovog brašna

Čim smo ugledali fotografiju ove torte na Instagramu, znali smo da želimo recept za ovu nedoljivu slasticu, a Marina Obradović nam je odmah tu želju i ispunila.

Sastojci
  • 500 g trešanja
  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 150 gr šećera po želji (ja sam koristila eritrit jer nema kalorija)
  • 270 g tamnog pirovog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica ribane korice naranče ili limuna
  • 200 ml kokosovog ulja
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 1 žličica tekuće vanilije
I još (za dekoraciju)
  • šećer u prahu
  • trešnje
Priprema

Trešnje operite i očistite od koštica.

Upalite pećnicu na 200°C, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Ja sam koristila promjer 21 cm, a vi možete slobodno klasičan od 25 – 26 cm.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke malo posolite i istucite u čvrsti snijeg.

Žumanjcima dodajte šećer pa dobro promiješajte mikserom.

U posebnu zdjelu pomiješajte brašno, prašak za pecivo i  koricu naranče ili limuna.

Snijegu od bjelanjaka dodajte žumanjke sa šećerom pa lagano umiješajte. Dodajte ulje pa lagano promiješajte, zatim jogurt i vaniliju, ali poslije svakog dodanog sastojka sasvim lagano promiješajte.

Zatim smjesi dodajte  mješavinu s brašnom pa sve dobro, ali lagano kuhačom promiješajte.

Na kraju dodajte trešnje i još jednom promiješajte.

Šaku trešanja možete ostaviti sa strane pa posložiti po smjesi prije pečenja, kada ju istresete u kalup. Treba ih lagano utisnuti u površinu smjese.

Smjesu istresite u kalup za tortu i pecite 40 minuta u kalupu 25-26 cm, a 60 minuta u kalupu 20-21 cm.

Izvadite, ohladite i pospite šećerom u prahu i ukrasite trešnjama.

Fotografije: Marina Obradović

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.