Torta koju morate isprobati: kad se spoje višnja i vanilija

Irena Gavran s bloga Pregacha nas svaki put iznova oduševi svojim savršenim tortama – ovaj put je na red došla ona od višanja i vanilije.

Sastojci
(za tortu promjera 26 cm)
Biskvit
  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 4 žlice vode
  • 100 g ulja
  • 150 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Krema od višanja
  • 1 staklenka kompota od višanja (680 g)
  • 50 g šećera
  • 2 zvjezdana anisa
  • 1 štapić cimeta
  • 40 g gustina
  • malo vode za otopiti gustin
  • 50 g maslaca
Krema od vanilije
  • 600 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 pudinga od vanilije
  • 400 g milerama
I još (za dekoraciju)
  • 100 g bijele čokolade
  • 50 ml vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit

Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje (i dno i stranice). Pećnicu upalite na 180 stupnjeva (kod mene s ventilacijom).

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli i ostavite sa strane.

Žumanjcima dodajte šećer, vodu i ulje pa miksajte dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen. Dodajte prosijane suhe sastojke i miksajte da se sve sjedini.

Na kraju, ručno miješajući špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka u nekoliko navrata. U prvom navratu miksajte kako želite, čisto da smjesa postane rjeđa i lakša za sljedeće dodavanje bjelanjaka. U druga dva navrata, bjelanjke umiješajte lagano, špatulom da ne izbijete zrak.

Smjesu istresite u kalup, poravnajte i pecite 30-35 minuta.

Biskvit izvadite, ohladite i prerežite na 3 jednaka dijela.

Krema od višanja

Istresite cijelu staklenku višanja (i višnje i sok) u posudu za kuhanje. Dodajte šećer, anis i cimet. Kuhajte da se šećer otopi, da smjesa proključa i kuhajte kratko da začini puste miris.

Maknite začine, pa dodajte gustin koji ste razrijedili s malo vode (50 – 100 ml vode). Dodajte gustin višnjama i miješajte da se smjesa zgusne. To će biti brzo. Maknite s vatre, pa dodajte maslac i miješajte da se otopi.

Smjesu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se u potpunosti ohladi.

Krema od vanilije

Pola litre mlijeka i šećer staviti kuhati. Preostalih 100 ml mlijeka pomiješajte s praškom od pudinga. Kad mlijeko zakuha, dodajte mu mlijeko s pudingom i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.

U vruće dodajte mileram i miješajte dok se krema ne ujednači i postane bez grudica.

Kremu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Slaganje

Ohlađenu kremu od vanilije dobro promiješajte da opet postane fino kremasta i svilenkasta (ona je mekana, pa možete i žlicom izmiješati ili mikserom).

Isto napravite i kremi od višanja, samo što je ona puno tvrđa, pa savjetujem da ju izmiksate mikserom. Neće biti glatka, jer će više većinom ostati u komadu, ali čisto da bude lakša za mazanje.

Uzmite jedan biskvit, stavite ga na tanjur za posluživanje. Vratite obruč od torte (koji možete obložiti papirom za pečenje ili acetatnom folijom radi lakšeg vađenja torte) pa nanesite pola kreme od višanja. Lijepo poravnajte, pa na kremu od višanja rasporedite pola kreme od vanilije.

Uzmite drugi biskvit, pa opet namažite pola kreme od višanja i skroz poravnajte, a na kremu od višanja rasporedite kremu od vanilije.

Stavite treći biskvit, dobro pritisnite da sve lijepo „sjedne“ i ostavite da se ohladi.

Dekoracija

Tortu ukrasite po želji – ja sam otopila 100 g bijele čokolade i 50 g vrhnja za šlag na pari i time prelila hladnu tortu. Ostavila sam da se ohladi i ganache i to je to.

Fotografije: Pregacha

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.