• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Tart od bijele čokolade, limun bosiljka i kupina

Tart od bijele čokolade, limun bosiljka i kupina

Slatkopedija 27 kol 2018 Recept dana Leave a comment

Naša Ana Prša je na dar dobila četiri različite vrste bosiljka. Prvi koji je pomirisala bio je limun bosiljak, a već sami njegov miris bio je dovoljan da ona u glavi zamisli kolač. „Ovaj put se bosiljak odlično uklopio s bijelom čokoladom na prhkom tijestu sa želeom od kupina i laganom kremom od vanilije i mascarponea. Savršeni tart.“ – kaže nam Ana.

Sastojci
 Tijesto
  • 180 g brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 35 g svinjske masti
  • 35 g šećera u prahu
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žumanjak
Ganache
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 10 listića limun bosiljka
  • 120 g bijele čokolade
Žele
  • 200 g kupina
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 g želatine u prahu
  • 2 i pol žlice vode
Krema
  • 1 žumanjak
  • 85 g mlijeka
  • 30 g šećera
  • 15 g brašna
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 50 g mascarpone sira
  • 50 g slatkog vrhnja
Priprema
Tijesto

Sve sastojke izmiješati i umijesiti u tijesto pa ga zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.

Zatim ga razvaljati i utisnuti u kalup.

Količina je dovoljna za duguljasti kalup dimenzija 35x11cm

Peći u pećnici na 170°C na ventilatoru 15 minuta.

Ganache

U slatko vrhnje umiješati listiće limun bosiljka, staviti na vatru i pustiti da zakipi. Maknuti s vatre i ostaviti sa strane 15 minuta. Za to vrijeme pripremiti bijelu čokoladu koju je potrebno nasjeckati. Slatko vrhnje sada treba procijediti ili jednostavno izvaditi listiće van. Vrhnje ponovno zagrijati do točke vrenja te izliti na bijelu čokoladu. Ostaviti tako nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila pa izmiješati žlicom kako bi se sastojci sjedinili. Dobivenu kremu izliti na pečeno tijesto. Staviti u hladnjak da se stegne.

Žele

Otopiti želatinu s vodom i ostaviti sa strane da nabubri. Za to vrijeme zakuhati kupine sa šećerom i vanilin šećerom. Kada omekšaju, usitniti ih štapnim mikserom te propasirati.

Želatinu zagrijati kako bi se otopila (paziti da ne zakipi), uliti u kupine te promiješati. Pustiti da se malo ohladi pa uliti na kolač preko ganacha.

Krema

Žutanjak, mlijeko, šećer, vanilin šećer i brašno dobro izmiksati kako ne bi bilo grudica te staviti kuhati dok ne zakipi. Prebaciti u drugu posudu, pokriti folijom kako se ne bi ulovila korica. U kremu sobne temperature umiksati mascarpone sir. Slatko vrhnje posebno izmiksati te ga lagano umiješati u kremu. Kremu kao zadnji sloj staviti preko želea od kupina kada se isti stegne. I tart je spreman za posluživanje.

Fotografije: Ana Prša

[print_link]

ana prša bijela čokolada kupina limun bosiljak recept dana slatki recept tart 2018-08-27
Tags ana prša bijela čokolada kupina limun bosiljak recept dana slatki recept tart

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Slatko lice – personalizirane lizalice s likom po želji

Sljedeći članak :

Sonja Lazukić s bloga Silly World u finalu natjecanja SAVEUR

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!