• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Naše slastice»Tajna hrapoćuše, jedinstvene slastice s otoka Brača

Tajna hrapoćuše, jedinstvene slastice s otoka Brača

Ana Brkanlić 01 lip 2017 Naše slastice Leave a comment

Torta hrapoćuša ponos je mjesta Dol na otoku Braču, a njezin je recept najveće obiteljsko bogatstvo svakog stanovnika Dola.

Nema tog vjenčanja i druge svečanosti u mjestu Dol na otoku Braču za koje Doljanke ne spravljaju svoju tradicionalnu hrapoćušu ili dolsku tortu. Svaka Doljanka ljubomorno čuva svoj recept, a tajnu pripreme prenosile su usmenom predajom. Pisani recept za pripremu tog kolača nije postojao, no tajna se navodno krije u omjerima, u biskvitu, u brašnu i mljevenim orasima. Ova se torta zbog svojih sastojaka naziva i bračkim slatkim afrodizijakom.

O nastanku dolske torte ne postoje pisani dokumenti, stoga je točno vrijeme kada se počela pripremati teško odrediti. Prema pričama najstarijih živućih Doljana, početak pripreme datira iz XIX. stoljeća, a vjerojatno se hrapoćuša pripremala i ranije.

Hrapoćuša je jedinstvena po svom hrapavom izgledu kojeg je dobila zahvaljujući krupno mljevenim orasima. Naziv je dobila po lokalnom kamenu ”hrapoćuša”, hrapavom kamenu crvenkaste boje koji se koristio u gradnji suhozida te stambenih i gospodarskih sklopova.

Zahvaljujući iznimnom trudu prvenstveno članova dolske udruge Hrapoćuša, a zatim i bračkog Centra za kulturu i Turističke zajednice općine Postira, hrapoćuša je u srpnju 2012. godine proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Na blagdan sv. Roka 16. kolovoza u Dolu se održava Noć hrapoćuše, manifestacija koja od 2010. godine podsjeća na važnost očuvanja tradicije pripremanja ove jedinstvene torte.

Fotografija: TZO Postira

[print_link]

brač brački kamen dalmacija dol naše slastice otok slatka baština torta hrapoćuša tradicija tradicionalni recepti 2017-06-01
Tags brač brački kamen dalmacija dol naše slastice otok slatka baština torta hrapoćuša tradicija tradicionalni recepti

Autori

napisala : Ana Brkanlić
Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.
Prethodni članak :

Split dobio novu slastičarnicu Oš kolač

Sljedeći članak :

Dani trešanja u Erdutu

Povezani članci

Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Mirjana Bošković Smrekar 08 ožu 2023
Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Mirjana Bošković Smrekar 08 ruj 2022
Stajun od lumblije završio proglašenjem najboljih: Vela Luka prošlog je vikenda bila posebno slatka

Stajun od lumblije završio proglašenjem najboljih: Vela Luka prošlog je vikenda bila posebno slatka

Slatkopedija 06 stu 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!