Studentica farmacije u svijetu slastice: „Od kada znam za sebe gurala sam se mami u kuhinju“

Kako se studentica farmacije našla u svijetu slastica, koje slastice voli pripremati i što se našlo na njezinom božićnom stolu, za naš portal otkriva Klara Pavić.

„Zovem se Klara Pavić, studentica sam 3.godine farmacije i kada god uhvatim vremena volim ”kemijati” u kuhinji.“ – tako nam se u kratkim crtama predstavila Klara Pavić, mlada djevojka koja stoji iza divnog Instagram profila @pavicklara. Na njezin nam je rad prilikom gostovanja na našem portalu pažnju skrenula Lidija Osmak, autorica bloga Gurmanka, rekavši: „Ako mogu iskoristila bih priliku pohvaliti mladu studenticu Klaru Pavić čije se fotografije mogu pronaći na Instagramu. Ova djevojka usprkos zahtjevnom fakultetu radi i peče kolače te može poslužiti kao primjer, a njene fotografije neće vas ostaviti ravnodušnima!“

Stoga smo i mi posjetili njezin profil i ostali oduševljeni divnim slasticama koje ova mlada djevojka sama priprema. Kada je otkrila svoju ljubav prema slasticama, kako usklađuje zahtjevan fakultet sa svojim slatkim hobijem i zašto još uvijek nije pokrenula svoj blog – saznajte u ovom razgovoru.

Kako je studentica farmacije „zalutala“ u svijet slastica? Jeste li ikad, zbog svoje ljubavi prema slasticama, zapitali jeste li donijeli pravu odluku prilikom odabira buduće karijere?

Zapravo, farmacija i nije toliko različita od kuhanja, smućkate par jednostavnih sastojaka i dobijete nešto puno složenije i bolje (smijeh).  Otkako sam se upoznala s kemijom po prvi put u 7. razredu, jednostavno sam znala da se time želim baviti jednog dana. Oduševljavali su me pokusi i s povećanjem mog znanja  rasla je i ljubav. A slastice su oduvijek jedna vrsta hobija, nešto što radim da se opustim i izrazim svoju kreativnost. Uživam u traženju i isprobavanju novih recepata i veseli me svaki pozitivan komentar. Takvu sreću, kad netko prepozna i pohvali vaš trud, je teško opisati riječima.

Sjećate li se možda svoje prve slastice? Jeste li sami iskazali interes za izradom slastica ili vam je netko „gurnuo kuhaču u ruke“?

Od kada znam za sebe gurala sam se mami u kuhinju i stvarno sam radila svakakvog kvara (smijeh), ali upravo mami mogu biti zahvalna za svoju ljubav prema kuhanju, od nje sam naučila sve što znam. Nikada nije izgubila živce niti me otpravila da se odem igrati s nečim drugim. Svaki put je od svojeg komada tijesta otkinula malo i dala meni da mijesim i oblikujem te napravim (uz silan nered) svoj kolač. Sjećam se i svojeg prvog kolača: pomiješala sam malo vode, brašna i šećera i tu kuglicu tijesta zapekla u limenom poklopcu neke staklenke. Sad kad razmislim o tome shvaćam da to vrlo vjerojatno nije bilo tako ukusno, ali tata je to pojeo s takvim oduševljenjem koje mi je dalo vjetar u leđa. I sve ostalo je povijest…

Koliko često pripremate slastice i koliko vremena uopće posvećujete tom slatkom dijelu svog života?

Slastice najčešće pripremam vikendom, s mamine strane vučem češke gene pa niti jedna nedjelja ne može proći bez kolača. Ipak, sve ovisi o obavezama na fakultetu, kad zagusti zna se desiti da mjesec dana ne dođem doma što znači da nema kuhanja…

Sudeći prema fotografijama na Instagramu, volite isprobavati i domaće i strane slastice, tradicionalne i moderne… Imate li ipak neke svoje favorite – volite li više moderne ili tradicionalne slastice?

Iako volim isprobavati svakakve slastice, moram priznati da posebno mjesto u srcu (i želucu) imaju baš domaće, tradicionalne vrste kolača. S njima sam se susretala od samih svojih početaka u kuhinji. U to vrijeme su mama i baka često radile dizane kolače s orasima, a upravo sam ja bila zadužena za filu te jedan ključan dio – pravilno oblizati žlicu i zdjelu (smijeh). Naravno, suvišno je uopće reći da su mi dan danas najdraži kolači upravo oni s (pogađate) orasima.

Odakle crpite inspiraciju za pripremu svih slasnih slastica koje objavljujete na svom Instagramu?

Pomalo od svuda… Pratim jako puno blogera na Instagramu,  kako naših tako i stranih. Ali isto tako inspiracija ovisi i o tome što se ukućanima jede. Najčešće je tata taj koji daje ideje za slastice budući da je on taj koji pojede najveći dio, dok su sestre moji pomagači i najvjerniji kritičari koji pomažu oko odabira prave fotografije za Instagram.

U današnje vrijeme, gastro blogeri su jako popularni. Jeste li ikad razmišljali o tomu da i vi otvorite svoj blog?

Već neko vrijeme razmišljam o tome, bilo bi mi puno lakše natipkati sve recepte na blogu i svima samo poslati link kada zatraže, ali uz obaveze na fakultetu se jednostavno ne bih stigla tome posvetiti kako treba. Uz to, još uvijek nisam smislila ime bloga (najveća prepreka (smijeh)). Tako da će blog još neko vrijeme morati pričekati.

Sigurno ste u pripremi slastica, barem u početku, imali i neke pogreške. Imate li možda neku smiješnu anegdotu, neku pogrešku koju ćete zauvijek pamtiti?

Naravno, svakakve pogreške su me pratile tijekom mojih početaka. Od ne namašćenih kalupa i prepečenih kolačića do prerijetkih krema i grudastih glazura. Ne mogu izdvojiti neku posebnu, ali svaku dobro pamtim jer ipak su greške tu da se na njima uči.

I za kraj, pretpostavljamo da ste i ove godine vi bili zaduženi za pripremu božićni slastica – otkrijte nam, što se sve našlo na vašem stolu?

Ove godine sam pripremala išlere (ukrašene kao male Rudolfiće), medenjake, čokoladne raspucance, čupavce, a po prvi puta sam se okušala u izradi breskvica.

Fotografije: Karla Pavić

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.