Slavimo Svjetski dan čokolade i donosimo manje poznate činjenice o omiljenoj slastici

Danas se obilježava Svjetski dan čokolade, a tim povodom s vama dijelimo manje poznate, zanimljive činjenice o ovoj omiljenoj slastici.

Svjetski dan čokolade službeno se obilježava dva puta godišnje – na današnji dan, 7. srpnja te 13. rujna. Premda ima zagovornika koji su se opredijelili za jedan od ova dva datuma, mi vjerujemo da je sasvim u redu i zasluženo slaviti najpoznatiji slatki užitak dva dana u godini. Dok sami ne odlučite na koji dan želite slaviti ovaj čuveni afrodizijak od kojeg u svijetu živi preko 50 milijuna ljudi te čije svjetsko tržište premašuje sto milijardi dolara, mi vam donosimo sedam zanimljivosti o ovoj kraljici okusa.

Značenje imena kakaovca

Botaničko ime kakaovca Theobroma cacao doslovno znači „hrana za bogove“ na latinskom jeziku.

Glavni sastojak

Glavni sastojak čokolade je zrno kakaa – inače plod kakaovca koji u divljini može doseći visinu od 20 metara i živjeti do 150 godina, dok su stabla uzgojena na plantažama visoka 5 do 10 metara. Plod se javlja tek nakon 5 godina starosti stabla kakaovca, a maksimalan urod postiže između 10 i 25 godina starosti.

Povijest čokolade

Duga povijest čokolade seže sve do Maja koje su upotrebljavale plodove kakaovca za izradu ukusnog napitka zvanog chokolatl – zrna kakaa su kuhale i mljele te potom miješale u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem. Zanimljivo je napomenuti da su Maje zrna kakaa koristile i kao valutu te darove.

Najveći proizvođač i potrošač

Najveći proizvođač kakaa na svijetu je Obala Bjelokosti koja godišnje proizvede 1,51 milijuna tona kakaa, što zadovoljava trećinu svjetske potražnje za istim. Vrlo vjerojatno su Švicarci jedni od najvećih potraživača s obzirom na to da im pripada titula najvećih svjetskih potrošača čokolade – svaki Švicarac u prosjeku pojede 13 kilograma čokolade godišnje.

Najskuplja čokolada

Najskuplje čokoladne praline na svijetu, La Madeline au Truffe, prodaju se po cijeni od 250 dolara po komadu, a proizvodi ih kompanija Knipschildt Chocolatier. Ova ekstravagantna tamna pralina ispunjena je crnim francuskim tartufom, teži oko 10 grama, kupiti se može samo uz prethodnu narudžbu, a rok trajanja joj je sedam dana.

Čokolada u crno-bijelim filmovima

Mnogi redatelji crno-bijelih filmova su koristili upravo čokoladu kako bi dočarali krv u brojnim poznatim scenama – tako je Alfred Hitchcock koristio čokoladni sirup u planetarno popularnoj sceni pod tušem iz filma Psiho.

Slatka nagodba

Za kraj donosimo jednu slatku nagodba: izumiteljica poznatih chocolate chip cookiesa prodala je njihov recept u zamjenu za doživotnu zalihu čokolade. Moramo priznati da ovakva poslovna nagodba i nama djeluje jako primamljivo.

Fotografije: Unsplash

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.