Slijedi nam doček 2025. i mnogi od nas traže idealan recept za prvu slasticu u novoj godini, a naš prijedlog je ova Bounty torta čiji recept s nama dijeli Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes.
Sastojci
Biskvit
(za kalup promjera 24 cm)
- 4 bjelanjka
- 150 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 80 ml vode
- 80 ml ulja
- 120 g oštrog brašna
- ½ vrećice (6 g) praška za pecivo
- 70 g kokosa
Preljev
- 50 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
Čoko-kokos krema
- 800 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 3 pudinga od čokolade (120 g)
- 100 g čokolade za kuhanje
- 50 g mliječne čokolade
- 250 g mascarponea
- 150 g kokosa
Dekoracija
- kokos za posipanje
- 1 vrećica šlaga + mlijeko (po želji)
Čokoladne jelkice
- 50 g čokolade za kuhanje
- šarene mrvice ili ukrasi
- 4-5 slanih štapića
Priprema
Biskvit
Odvojte bjelanjke od žumanjaka. U jednoj posudi umutite bjelanjke s malo soli uz postepeno dodavanje polovine šećera (75 g) dok ne dobijete čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.
U drugu posudu stavite preostalu količinu šećera, aromu vanilije, vodu i ulje pa kratko izmiješajte mikserom. Odmah potom dodajte brašno, prašak za pecivo i kokos i sjedinite mikserom.
U ovu posudu dodajte snijeg od bjelanjaka i špatulom lagano izmiješajte pazeći da ne razbijete snijeg.
Smjesu za biskvit ulijte u okrugli kalup promjera 24 cm obložen papirom za pečenje i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Provjerite poslije petnaestak minuta – ako je površina biskvita već dobila lijepu rumenu boju, pokrijte ga aluminijskom folijom da spriječite dalje tamnjenje i nastavite peći.
Provjerite biskvit čačkalicom – ako izađe suha, gotov je. Malo ga prohladite u kalupu pa nožem odvojte rubove i izvadite ga na žicu za hlađenje. Potpuno ohlađen biksvit presjecite na pola, tj. na dva dijela.
Čoko-kokos krema
U malo mlijeka pjenjačom razmutite žumanjke, šećer i puding tako da ne bude grudvica, a ostatak mlijeka stavite na vatru da provrije. Ubacite i obje vrste čokolade izlomljene na kockice da se otope.
Ukuhajte puding sve vrijeme miješajući pjenjačom i skinite s vatre kad se zgusne. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi.
Savjet: Stavite posudu u posudu s hladnom vodom da se krema što prije ohladi.
U ohlađenu kremu umiksajte mascarpone sobne temperature i lijepo sjedinite u glatku kremu. Sada odvojte sa strane 5 – 6 žlica kreme za premazivanje stranica torte.
U ostatak kreme dodajte kokos i sjedinite mikserom.
Slaganje torte
Stavite prvu koru na odgovarajući tanjur. Za preljev zagrijte mlijeko s vanilin šećerom da se otopi. Uz pomoć silikonske četkice poprskajte biskvit mlijekom pa nanesite polovinu čoko-kokos kreme.
Poklopite drugim biskvitom, također ga poprskajte mlijekom i nanesite ostatak kreme i poravnajte. S kremom bez kokosa koji ste sačuvali, premažite tortu okolo. Ako vam preostane 1 – 2 žlice kreme, po želji je sačuvajte da je dodate u šlag za dekoraciju kao što sam ja napravila.
Tortu stavite na nekih pola sata u hladnjak da se malo ohladi i stegne, pa obložite stranice kokosom i po želji pospite tortu i odozgo. Stavite je u hladnjak na hlađenje.
Čokoladne jelkice
Jelkice možete, a i ne morate praviti, to je sasvim na vama. Također možete iscrtati i neke druge oblike po želji. Pustite mašti na volju.
Dakle, otopite u mikrovalnoj ili na pari čokoladu, malo je prohladite i stavite u vrećicu kojoj odrežete vrh, ali napravite samo malu rupicu.
Na lim za pečenje obložen papirom za pečenje poslažite 4 slana štapića i iscrtajte jelkice s čokoladom. Meni je ispalo 4 jelke, ali ako pravite manje, može biti i više. Odmah ih pospite šarenim ukrasima po želji i ostavite u hladnjaku da se stegnu. Potom ih samo pažljivo odvojite od papira i zabodite u tortu.
Fotografije: Mystic cakes