Ako vam nedostaje ideja za doručak koji bi bio najbolji izbor za početak još jednog vrućeg ljetnog dana, mi vam danas donosimo fantastičan recept s bloga Mystic Cakes autorice Natalije Milodanović.
Sastojci
(za 4 – 6 komada)
Umak
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- ¼ žličice cimeta
- 80 ml mlijeka
I još
- 4 – 6 kriški tost kruha
- oko 3 žličice ulja (kokosovog ili suncokretovog)
- 1,5 – 2 žličice maslaca
Posluživanje
- med
- svježe bobičasto voće

Priprema
Umak
U dublji tanjur razbijte cijela jaja i vilicom ih dobro umutite. Dodajte prstohvat soli, vanilin šećer, cimet i mlijeko pa još jednom vilicom ili pjenjačom sve dobro umutite da se sve lijepo sjedini.
Pripremite kriške tost kruha. Ovisno o debljini kriški, kao i o tomu volite li da su kriške više ili manje namočene, dobit ćete 4 – 6 komada. Moje kriške su bile tanke pa sam dobila 6 komada.
Prženje francuskog tosta
Pripremite odgovarajuću tavu. Stavite jednu žličicu ulja i oko pola žličice maslaca prije svake ture prženja. Ja sam pržila 3 puta po 2 kriške kruha. Neka se tava zagrije na srednjoj vatri, pa dobro umočite prve dvije kriške kruha u umak od jaja, s obje strane nekoliko sekundi. Spustite ih u tavu i pržite s obje strane oko 2 – 3 minute do zlatno smeđe boje.
Prije sljedeće ture prženja ponovo stavite u tavu po jednu žličicu ulja i pola žličice maslaca i ponovite postupak dok ne potrošite materijal.
Napomena: Razlog zbog kojeg je najbolje miješati ulje i maslac je taj što maslac ima nisku točku dimljenja pa lako počinje gorjeti i pjeniti se, ako se tava malo više ugrije. Zato nije dobro pržiti tost samo na maslacu jer bi mogao imati ružne zagorene dijelove. Kada se pomiješa s uljem, koje je stabilnije na višim temperaturama, tost će dobiti ljepšu, ravnomjernu zlatnu koricu bez zagorjelih dijelova, a ipak će imati aromu maslaca karakterističnu za francuski tost. Ja sam koristila kokosovo ulje koje je dalo fantastičnu aromu pomiješano s maslacem, a vi možete i obično suncokretovo ulje.
Topli tost prelijte medom i poslužite uz svježe bobičasto voće ili po želji.
Fotografije: Mystic Cakes