Slatina domaćin ovogodišnjeg izdanja Zlatnog oraha

Slastičarsko natjecanje Zlatni orah ove se godine, po prvi put održava u Slatini, a natjecatelji u dvije kategorije će prosudbenom vijeću poslužiti svečanu tortu te restoranski desert.

Ovogodišnje izdanje slastičarskog natjecanja Zlatni orah održat će se u subotu, 6. travnja 2019., s početkom u 10 sati. Organizator ovog natjecanja je Udruga kuhara Grada Orahovice, a natjecanje se po prvi put održava u Slatini. Zadana namirnica natjecanja je orah, autohtona namirnica Slatine, po želji organizatora, koji ovom manifestacijom žele promovirati  gastronomiju i namirnicu svog kraja.

Natjecanje se održava u dvije kategorije, i to natjecanje za profesionalce te natjecanje za učenike strukovnih škola.

Profesionalci se natječu pojedinačno, a zadana tema je svečana torta. Natjecatelji sa sobom moraju donijeti gotove torte čiji je glavni sastojak orah, a on može, ali i ne mora biti dio vanjske dekoracije. Ograničenja u količini i veličini torte nema, no zbog transporta se preporučuje izrada torte promjera 30-40 cm. Ukoliko se kandidati odluče za izradu torte s više katova trebaju voditi računa da svi katovi budu identični. Torta mora biti zarezana tako da se vidi njezin presjek, a dvije se porcije prezentiraju prosudbenom povjerenstvu, na vlastitim tanjurima. Na broj bodova utjecat će ručni rad i tehnike dekoriranja.

Prilikom ocjenjivanja bodovat će se složenost pripreme, sklad okusa, kreativnost, pravilna priprema, usklađenost recepture s gotovom tortom, sklad boja, kompozicija te kreativnost.

Troje najboljih u ovoj kategoriji uz veliki odnosno mali trofej Zlatni orah i prigodne darove sponzora, osvojit će i novčanu nagradu u iznosu 1.500,00 kn za prvo mjesto, 1.000,00 kn za drugo  mjesto te 700,00 kn za treće mjesto.  Maksimalan broj sudionika u ovoj kategoriji je 15, a ispunjene prijavnice treba poslati na e-mail tajnika: vladimir.grguric@vt.t-com.hr, najkasnije do 25. ožujka 2019. Kontakt osoba za dodatne informacije je Dražen Šafar, predsjednik Udruge, 098/782-263.

Natjecanje za učenike strukovnih škola započinje u 15 sati, a njihov je zadatak priprema restoranskog deserta koji se poslužuje na tanjuru za jednu osobu, a sastoji se od četiri osnovne komponente, i to glavne slastice, uglavnom od biskvitnih smjesa i krema, zatim umaka, hrskavog dijela te dekoracije. Sve komponente zajedno smiju težiti od 150 g do 180 g. Obavezna namirnica je orah koji mora biti sastavni dio glavne slastice, no ostali dijelovi deserta ga mogu, ali ne moraju sadržavati. Učenici trebaju izraditi  najmanje dvadeset i pet kolača od kojih će se složiti dva tanjura kao restoranski desert za ocjenjivanje, dok se ostali komadi slažu na pladnjeve, ogledala ili stakla po izboru te će ih natjecatelji za vrijeme svečane večere poslužiti gostima.
Kolači mogu biti tradicionalni ili moderni, s naglaskom na modernu prezentaciju na tanjuru. Natjecatelji su dužni donijeti gotove kolače koji se mogu rezati i slagati prije natjecanja te vlastite tanjure za posluživanje deserta kao i stakla, pladnjeve ili ogledala za ostale kolače, ali potrebne namirnice za slaganje restoranskog deserta. I u ovoj je kategoriji natjecanje pojedinačno.

Prilikom ocjenjivanja bodovat će se složenost izrade, sklad okusa, kreativnost,  pravilna priprema, usklađenost recepture s gotovim desertom, zastupljenost svih komponenti restoranskog deserta, količina i težina na tanjuru, prezentacija na tanjuru, sklad boja, kreativnost, osobna higijena te čistoća tanjura. Natjecatelji u ovoj kategoriji osvojit će prigodne darove sponzora i organizatora, diplome te zahvalnice..

Ispunjene prijavnice treba poslati na e-mail tajnika udruge vladimir.grguric@vt.t-com.hr , najkasnije do 1. travnja 2019. godine.

Više informacija o pravilima sudjelovanja na natjecanju potražite na stranicama Hrvatskog kuharskog saveza.

Izvor: Hrvatski kuharski savez

Fotografija : Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.