Sladoled torta

Jedino kako se mi znamo boriti protiv zaraze je – dobrim slasticama, a ona koja nam uvijek da dobar recept za to je Ana Prša – danas nas liječi sladoled tortom.

Sastojci
(za tortu promjera 26 cm)
Kora
  • 7 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 7 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g krupno mljevenih tostiranih lješnjaka
Prva krema
  • 300 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 vrećica pudinga od čokolade
  • 100 g čokolade
Druga krema
  • 300 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice šećera
  • 1 vrećica puding vanilije
Treća krema
  • 7 žumanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 250 g maslaca
I još
  • 150 g slatkog vrhnja
  • 2 žlice krupno mljevenih tostiranih lješnjaka
Priprema
Kora

Bjelanjke s prstohvatom soli tući u snijeg, postepeno dodajući šećer i vanilin šećer.

Pred kraj umiksati i prašak za pecivo pa umiješati lješnjake.

Smjesu izliti u kalup za torte, preko papira za pečenje.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 20 minuta.

Pečenu koru ohladiti.

Prva krema

U manjem loncu izmiješati mlijeko, šećer i puding od čokolade.

Staviti kuhati i neprestano miješati dok ne zakipi. Maknuti s vatre pa dodati nasjeckanu čokoladu. Vratiti i miješati dok se čokolada ne otopi.

Kremu prebaciti u manju posudu, prekriti folijom i pustiti da se ohladi.

Druga krema

U manjem loncu izmiješati mlijeko, šećere i puding od vanilije.

Staviti kuhati i neprestano miješati dok ne zakipi i dok se ne zgusne.

Kremu prebaciti u manju posudu, prekriti folijom i pustiti da se ohladi.

Treća krema

Žumanjke izmiksati sa šećerom u posudi.

Posudu staviti na lonac s vodom (paziti da ne dodiruje vodu) pa kremu kuhati na pari dok ne dosegne temperaturu od 84°C.

Kuhanu kremu ostaviti da se ohladi pa u nju umiješati maslac. Kremu podijelite na dva dijela, pa jedan dio umiješajte u kremu od čokolade, a drugi u kremu od vanilije.

Slatko vrhnje istući u šlag.

Slaganje

Tortu slažite u kalupu. Na koru stavite kremu od čokolade, na nju zatim kremu od vanilije. Na vrh nanesite šlag. Ukrasite po želji krupno sjeckanim/mljevenim lješnjacima.

Tortu je najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

2 komentara
  1. Možete pojednostavniti dio recepta ” kremu kuhati na pari dok ne dosegne temperaturu od 84°C”, koliko minuta je to otprilike, odnosno koha gustoća treba biti? Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published.