Sladak i bez šećera: zdraviji kukuruzni kolač sa šumskim voćem

Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup pripremila je zdraviju verziju kolača sa šumskim voćem, ovaj put bez šećera i bijelog brašna.

Sastojci
  • 3 jaja
  • 100 ml meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 120 ml tekućeg jogurta
  • iscijeđeni sok od jednog limuna
  • 120 g kukuruznog brašna
  • 80 g pirovog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • naribana korica jednog nešpricanog limuna
  • 150 – 200 g šumskog voća + 1 žlica meda + 1 žlica gustina
Priprema

Razdvojite bjelanjke i žumanjke.

Bjelanjke izradite u čvrst snijeg, a žumanjke izmiksajte s medom dok ne dobiju svjetliju boju.

Žumanjcima dodajte ekstrakt vanilije, a zatim postupno naizmjence dodajte maslinovo ulje, jogurt i limunov sok.

U posebnoj posudi pomiješajte kukuruzno brašno, pirovo brašno, sodu bikarbonu i naribanu limunovu koricu.

U smjesu sa žumanjcima polako umiješajte snijeg od bjelanjaka (ne mikserom, nego ručno, kuhačom).

Na kraju, također ručno, umiješajte brašna.

Kalup za pečenje (ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm) namažite maslacem i obložite papirom za pečenje.

Šumsko voće možete dodati svježe ili smrznuto, a možete od njega napraviti i brzinski džem na način da u lončiću pomiješate šumsko voće i med i kuhate nekoliko minuta na laganoj vatri, dok se voće ne počne raspadati. Zatim dodajte gustin i kuhajte još malo dok smjesa ne postane nešto gušća. Pustite da se malo ohladi pa lagano dodajte na vrh kolača i malo prođite čačkalicom ili nožem da dobijete lijep uzorak.

Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 35 minuta (čačkalicom provjerite je li pečen).

Kolač poslužiti ohlađen uz kavu ili čaj.

Fotografije: Strawberry soup

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.