• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Sladak i bez šećera: zdraviji kukuruzni kolač sa šumskim voćem

Sladak i bez šećera: zdraviji kukuruzni kolač sa šumskim voćem

Slatkopedija 26 velj 2021 Recepti Leave a comment

Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup pripremila je zdraviju verziju kolača sa šumskim voćem, ovaj put bez šećera i bijelog brašna.

Sastojci
  • 3 jaja
  • 100 ml meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 120 ml tekućeg jogurta
  • iscijeđeni sok od jednog limuna
  • 120 g kukuruznog brašna
  • 80 g pirovog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • naribana korica jednog nešpricanog limuna
  • 150 – 200 g šumskog voća + 1 žlica meda + 1 žlica gustina
Priprema

Razdvojite bjelanjke i žumanjke.

Bjelanjke izradite u čvrst snijeg, a žumanjke izmiksajte s medom dok ne dobiju svjetliju boju.

Žumanjcima dodajte ekstrakt vanilije, a zatim postupno naizmjence dodajte maslinovo ulje, jogurt i limunov sok.

U posebnoj posudi pomiješajte kukuruzno brašno, pirovo brašno, sodu bikarbonu i naribanu limunovu koricu.

U smjesu sa žumanjcima polako umiješajte snijeg od bjelanjaka (ne mikserom, nego ručno, kuhačom).

Na kraju, također ručno, umiješajte brašna.

Kalup za pečenje (ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm) namažite maslacem i obložite papirom za pečenje.

Šumsko voće možete dodati svježe ili smrznuto, a možete od njega napraviti i brzinski džem na način da u lončiću pomiješate šumsko voće i med i kuhate nekoliko minuta na laganoj vatri, dok se voće ne počne raspadati. Zatim dodajte gustin i kuhajte još malo dok smjesa ne postane nešto gušća. Pustite da se malo ohladi pa lagano dodajte na vrh kolača i malo prođite čačkalicom ili nožem da dobijete lijep uzorak.

Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 35 minuta (čačkalicom provjerite je li pečen).

Kolač poslužiti ohlađen uz kavu ili čaj.

Fotografije: Strawberry soup

blog kukuruzni kolač maslinovo ulje recept dana slatki recept strawberry soup šumsko voće tihana lohinski 2021-02-26
Tags blog kukuruzni kolač maslinovo ulje recept dana slatki recept strawberry soup šumsko voće tihana lohinski

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Učenici prigodnim slasticama obilježili Dan ružičastih majica

Sljedeći članak :

Kad omiljene slastice dobiju novi izgled: evo čokolada koje želimo što prije probati

Povezani članci

Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatkopedija 29 svi 2023
Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Slatkopedija 25 svi 2023
Za slađi utorak: pripremite ledene kocke s jagodama

Za slađi utorak: pripremite ledene kocke s jagodama

Slatkopedija 23 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!